Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 4957

Hankornie1 ozdobná neboli mangaiba2(Hancornia speciosa Müll.) podobá se vnějškem, zejména širokou korunou, neveliké jabloni. Má však větve více méně převislé a listy poměrně drobné, podobné listům vrbovým, ale širší. Květy jsou sestaveny do chudých konečných vidlanů.

Hankornie ozdobná - Hancornia speciosa

Složení květů připomíná květy našeho brčálu (Vinca minor L.) nebo květy kulčiby (Strychnos nux vomica L.); náležíť hankornie jako obě jmenované rostliny do čeledi srostloplátečných rostlin toješťovitých (Apocyneae).

Jsouce pravidelné, květy hankornie skládají se z nepatrného 5dílného kalichu, z bílé, libovonné, řepicovité, 5cípé, v ústí chlupy zarostlé koruny, z 5 krátkých, do trubky korunní vrostlých tyčinek a svrchního semeníku.

Plody jsou kulovaté nebo vejčité peckovice zvíci švestek až slepičích vajec, obsahující v jedlé, příjemně nakyslé dužnině po 5-6 semenech.

Hankornie roste na suchých písečnatých chlumech v Brasilii, zvláště mezi Pernambukem a Bahií, kde skládá rozsáhlé lesy, pak v Paraguayi a Peru.

Vedle chutného ovoce, které se pojídá syrové nebo naložené a také i do Evropy pod jménem manguba se zasílá, dává hankornie narůžovělé mléko, jež vytéká z poraněných míst kmene i větví a byvši s přísadou kamence vařením sraženo, dává kaučuk. Uhněten do velikých, vně hnědočervených, uvnitř narůžovělých koláčů a na slunci usušen, tento kaučuk přichází do obchodu obyčejně pod jménem kaučuku pernambuckého nebo k. mangabeirského.

1Původ jména toho jest nejistý. Nejspíše tak pojmenována ku poctě jakéhosi Portugalce Hancorna.

2Mangaiba nebo mangabeira zovou ji domorodci v Brasilii.