Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 7912

Pryšec pryskyřičný neboli pr. lékařský (Euphorbia1resinifera2 Berg, E. officinarum3 L.) jest bylina kaktusovitého vzhledu, až 3 m vysoká. Dužnaté, hranaté lodyhy a větve mají místo listů na hranách krátké trny. Žlutozelené kvítky, vyrůstající obyčejně na vrcholku lodyhy a větví, shodují se co do složení s květy našich pryšců. Také plody jsou trojpouzdré, pukavé tobolky.

Pryšec pryskyřičný - Euphorbia resinifera

Pryšec lékařský roste v zemích kolem Středozemního moře, zvláště v Marokku, a na ostrovech Kanárských. U nás jej někdy pěstují ve květináčích místo kaktusů.

Při nejmenším poraněni roní rostlina mléčnou klejopryskyřičnou šťávu, která na vzduchu tuhne v šedožluté kousky různého tvaru, ostré palčivé chuti. Druhdy doporučovala se tato pryskyřičná jedovatá hmota, zvaná v lékárnách euphorbium nebo gummi-resina euphorbii, jako znamenité projímadlo. Dnešního času připravují z ní náplasti na bradavice a prášek, kterého se upotřebuje jako přísady ku všelijakým projímacím pilulkám; hojněji užívají jí ve skotoléčitelství. Práškování euphorbinem musí se díti opatrně, poněvadž nutí k silnému kýchání a způsobuje rádo zánět sliznice.

1Dle zprávy Pliniovy pojmenoval tuto rostlinu král Juba II. (zemř. r. 24. po Kr.) ku poctě svého osobního lékaře Euphorba.

2Slož. z lat. resina = pryskyřice + ferre = nésti.

3Lat. officinarum = lékárnický.