Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 8274

Guajak1 léčivý (Guajacum officinale L.) jest vždyzelený strom o rozložité koruně, jejíž článkované a vidličnatě dělené mladší větve nesou vstřícné, sudozpeřené listy složené ze 2 -3 párů vejčitých celokrajných lístků a zakončují se okolíky dlouze stopkatých, úhledných květů.

Guajak léčivý - Guajacum officinale

Květy mají 5dílný kalich, 5 bledomodrých korunních plátků, 10 volných, modrých tyčinek a svrchní 5pouzdrý semeník sedící na nepatrném žláznatém terči a sužující se v jednoduchou, červenou čnělku.

Plody jsou 2-5pouzdré, přísrdčité tobolky obsahující po několika černých semenech.

V soustavě rostlinné náleží guajak do čeledi rostlin kacibovitých (Zygophylleae), jež mají v naší květeně nejbližšími příbuznými rostliny routovité (Rutaceae).

Guajak léčivý roste na ostrovech Západní Indie a na severním pobřeží Jižní Ameriky.

Kmen i větve jeho dávají velice těžké a tvrdé dřevo, které jest proniknuto léčivou pryskyřici. Pro tuto pryskyřici, jež dodává dřevu, je-li strouháno, kořenné vůně a nahořklé chuti, je-li páleno, zápachu benzolového, stalo se dřevo guajakové u domorodců váženým lékem. Odvaru z něho užívali obyvatelé američtí už za dávných dob v rozmanitých nemocích, zejména v nemocích příjičných. Také evropští lékaři doporučovali a namnoze dosud doporučují odvar ze dřeva guajakového, smíchaného obyčejně ještě s jinými léčivými dřevy a korami, v rheumatismu, při zánětu kloubů, proti příjici a počasným kožním vyrážkám. Do lékáren dodává se guajakové dřevo (lignum guajaci) nejčastěji v drobných tříštičkách.

Kromě dřeva přichází do obchodu za lékařskými účely též guajaková pryskyřice (resina guajaci), která buď samovolně z poraněného stromu vytéká nebo se ze dřeva uměle těží. Pryskyřice guajakové užívají do pilulek a připravují z ní tinktury, extrakty a syrupy pro počisťování; rozpuštěna v líhu dává tak zv. zubní vodičku. Studenou destillací vyrábí se z pryskyřice guajakové olejovitá kapalina - guajacol, jehož se užívá v rozmanitých způsobech při kašli, zánětu průdušnice a tuberkulose.

Pro neobyčejnou tvrdost hodí se však dřevo guajakové také výborně na práce soustružnické, zejména na kuželkové koule. K tomu účelu přichází do obchodu ve velikých kusech zbavených kůry pod jménem dřeva svatého, dř. božího nebo dř. benediktinského (lignum sanctum, l. benedictum) a to v nejlepší jakosti z ostrovů Bahamských a z ostrova Haiti.

1Tak zovou jej v jeho domovině.