Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 6980

Vodilka kanadská (Hydrastis1 canadensis L.) jest vytrvalá bylina vyhánějící po způsobu naší sasanky (Anemone nemorosa L.) - s níž náleží do čeledi rostlin pryskyřníkovitých (Ranunculaceae) - z vytrvalého, rovnovážného, asi 5 cm dlouhého, mléčnatého oddenku dlouze řapíkatý, dlanitě 5dílný, pilovitý list a vedle něho jednoduchou, 1-2 dm vysokou lodyhu zakončenou jediným květem, pod nímž jsou dva střídavé listy podobného tvaru jako list přízemní, ale mnohem menší. Často však přízemní list chybí a místo dvou bývá na lodyze pouze list jediný.

Vodilka kanadská - Hydrastis canadensis

Květ skládá se ze 3 bílých lístků okvětních, které však záhy opadají, z četných tyčinek a většího počtu svrchních semeníků.

Z každého semeníku dospívá červená podlouhlá bobulka, z celého květu pak jakýsi složený plod zdánlivě podobný malině.

Tím, že okvětí záhy opadává a že semeníky se mění v dužnaté bobulky, připomíná vodilka náš samorostlík (Actaea spicata L.).

Rostouc v horských lesích Sev. Ameriky, vodilka poskytuje hořký oddenek, jehož odvar tamější obyvatelé pijí, aby zapudili zimnici. Usušen jest tento oddenek (rhizoma hydrastidis canadensis, radix hydrastidis) všelijak zprohybán, má hrbolatý, tmavohnědý povrch a na čerstvém lomu žlutou barvu. Pro svoji léčivost přichází obchodem i do evropských lékáren, kde z něho připravují jedovaté extrakty proti rozmanitým chorobám, zvláště proti krvotokům.

1Slož. z řec. voda + obyvatelka; dle jiných nazvána tak prý ku poctě jisté Američanky.