Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 7201

Amom1 rajské zrno (Amomum granum paradisi2 Afzel, Am. meleguetta3 Rosc.) jest vytrvalá bylina vyhánějící z plazivého, větevnatého oddenku přímé, až 1 m vysoké lodyhy porostlé dvěma řadami střídavých, kopinatých, asi 3 dm dlouhých listů, jež k lodyze přisedají a pochvami svými ji do polou objímají. Vedle těchto listnatých, jalových lodyh vyrůstají z oddenku krátké stvoly květonosné, které jsou porostlé místo listů pouhými šupinami a zakončují se krátkým klasem sličných, bílých nebo růžových květů sedících v úžlabí šupinovitých listenů.

Amom rajské zrno - Amomum granum paradisi

Složení květů jest podobné jako u zázvoru, s nímž amom náleží do společné čeledi rostlin zázvorovitých (Zingiberaceae).

Plody jsou podlouhlé, až 6 cm dlouhé tobolky obsahující četná trojboká hnědá semena ostré, peprné chuti a kořenné vůně.

Amom rajské zrno jest domovem na pobřeží zálivu Quinejského (v záp. Africe); pěstují jej však též hojně v horké Asii, upotřebujíce jeho semen jako pepře ku kořenění jídel.

Druhdy prodávali semena tohoto amomu pode jménem rajských zrn nebo melegettového pepře (grana paradisi, grana meleguetta) také v lékárnách, nyní však se jich k účelům lékařským více nepoužívá; nanejvýš se jich užívá ještě někde ve zvěrolékařství. V Anglii jimi napravují špatný ocet a přidávají je do silných likérů brandy a whisky, aby jim dodali ostřejší chuti.

Vedle amomu rajského zrna roste v tropech ještě celá řada jiných druhů, které dávají rovněž kořenná semena. Buďtež z nich uvedeny pouze tyto:

a) Amom kardamom4 (Amomum cardamomum L) [Elettaria cardamomum - kardamom pravý], jehož hranatá, drsná, žlutočervená, silně vonná semena kafrové chuti žvýkají na Javě, na Sumatře a v Siamu, kde jest rostlina domovem, hlavně za tím účelem, aby jim trávil lépe žaludek a aby měli příjemnější dech.

b) Amom úzkolistý (Amomum angustifolium Roxb.), pocházející z Madagaskaru, počínají v novější době pěstovati Němci ve svých afrických osadách, vytahujíce z jeho semen tak zv. silici kardamomovou, které se užívá ve voňavkářství a do likérů.

c) O kardamomu obecném (Elettaria cardamomum Wh.) viz mezi rostlinami lékárnickými (v oddíle V. e).

1Souvisí nejspíše s arab. hamana = koření.

2Lat. granum = zrno, lat. paradisus = ráj.

3Meleguetta nebo malaguetta slove pobřežní krajina při zálivu Quinejském, ve které amom rajské zrno nejvíce pěstují.

4Slož. z řec. srdce, žaludek + amom, tedy tolik jako amom posilující žaludek.