Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 38583

Sambucus nigra - bez černý

Syn.: Sambucus vulgaris
Slovensky: Baza čierna

Čeleď: Adoxaceae - pižmovkovité

 

POPIS:

Vytrvalý, obvykle 1,5 až 5 m vysoký keř, občas ale i až 10 m vysoký strom. Listy vstřícné, řapíkaté, lichozpeřené, s 3 až 7 lístky, jež jsou kopinaté až vejčitě kopinaté, krátce řapíčkaté, na okraji pilovité, na vrcholu zašpičatělé, zejména na rubu chlupaté, po rozemnutí mírně páchnoucí. Květy uspořádány v hustých, vrcholových, plochých chocholících o průměru 10 až 25 cm, 5četné, bílé až nažloutlé, vonné. Plodenství nící, plodem je 5 až 8 mm velká černá bobule, tzv. bezinka. Kvete v VI až VII.

STANOVIŠTĚ:

Okraje lesů, paseky, světlé listnaté a lužní lesy, křoviny, podél cest, lidská sídla, skládky, zahrady, rumiště, podél vodních toků, na půdách vlhčích, dusíkatých, humózních.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR vyjma nejvyšších poloh hojně. Celkově roste v téměř celé Evropě kromě části Skandinávie a většiny Ruska, na východě po Kavkaz, Černé moře, Malou Asii, Arménii a Írán, pěstován nebo zavlečen i v dalších částech světa.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se květ (Flos sambuci) nebo plody (Fructus sambuci), někdy se sbírávaly i listy, kůra nebo kořeny. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným usušením se obvykle sdrhují, aby se zbavily silných stopek. Usušenou drogu je třeba chránit před vlhkostí, aby nezhnědla. Plody se sbírají za plné zralosti a suší se stejně jako květ.
Květ obsahuje glykosidy (např. rutin a sambunigrin), cholin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, sliz, saponiny, trochu silice a jiné látky. V plodech jsou přítomny antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina jablečná, citronová, kozlíková, octová, vinná, propionová), cukr, třísloviny, silice, hořčiny, pentosan, tyrosin, vosk, guma, pryskyřice, vitaminy (hlavně A a B), silice aj. Kůra a listy jsou jedovaté! Listy obsahují toxický glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, v kůře jsou přítomny třísloviny, alkaloid a pryskyřice, jejíž působení je značně drastické. Otravy se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Stejné příznaky se ale mohou objevit i při extrémním předávkování bezovými plody.
Květy působí potopudně, močopudně, snižují horečku a příznivě působí na cévní stěny. Podávají se proto zejména při nachlazení a při chorobách cév. Plody bezu působí analgeticky, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů (zde působí i protizánětlivě), příznivě působí i při křečích trávicího ústrojí a při nadýmání. Listy lze použít zevně ve formě zábalu např. při revmatismu, podle některých autorů působí i protinádorově na zevně přístupné nádory, kašovitý obklad z listů údajně dokáže "vytáhnout vodu z kolena", vnitřně ve formě nálevu čistí krev a užívají se i jako součást čajů proti akné. Při předávkování však může vnitřně podaný bezový list (a stejně tak kůra) vyvolávat zvracení a těžké průjmy!
Květ se podává v nálevu, z plodů je nejlépe použít čerstvou vymačkanou šťávu (šťáva se převaří, smíchá se v poměru 6:1 se 40% lihovinou (např. vodka), přidá se trochu kyseliny citrónové a 15 minut se sterilizuje - podává se pak 8 až 10 polévkových lžic denně po dobu 2 až 3 týdnů), případně se z usušených plodů připravuje odvar.

DALŠÍ UŽITÍ:

Z plodů bezu se připravuje bezinkové víno, zavařeniny, povidla, šťáva či likéry, někdy se užívají i k dobarvování vína a jiných potravinářských výrobků, v minulosti se užívaly i k barvení látek. Květy se užívají k přípravě nápojů, lze je i pojídat smažené (tzv. kosmatice), chutnají však nevalně (alespoň mně).

PĚSTOVÁNÍ:

Kromě přírodní formy se bez pěstuje i v několika okrasných odrůdách (např. zakrslé odrůdy, s převislými větvemi, s různě zbarvenými lístky či lístky různých tvarů, plnokvěté odrůdy, odrůdy s různě zbarvenými plody). Bez vyžaduje dusíkatou, humózní a vlhčí půdu, stanoviště může být slunné i stinné.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Milada Vrtalová napsal(a) dne 1.8.2014:
Moje babička sbírala jak květ, tak plody. Ze šťávy plodů se dělala bezinková povidla. Přidával se do toho natlučený hřebíček,aby srazil případnou železitou chuť. Užívaly se ráno půl hodiny před snídaní 1 polévková lžíce a zapíjela se malým panákem alkoholu, nebo 1 deci vína. Aby se látky rychleji dostaly do krve. Babička tak léčila revmatické otoky, horečky a bolesti. Z květu se dělala nevařená šťáva k běžnému užití a proti horečce. Také se v rodině tradovalo, ze je dobré se preventivně 1 do roka najíst kosmatic - smažených bezinkových květů. Běžně natrhané se nechají lehce zavadnout - aby stačil odejít případný drobný hmyz. Pak se namočil do palačinkového těsta a osmažil na pánvi dorůžova. Před obracením se ostřihaly přebytečné stonky. Přílohou byl zeleninový salát.

Jana napsal(a) dne 18.5.2014:
Dobrý den,mám dotaz.Jako holka,když jsme s babičkou zbírali bezinky na šťávu,jsme vždycky měli fialové prsty.Když jsem chtěla minulí rok nasbírat svím dětem bezinky,plody měli průhlednou lehce fialovou barvu a vůbec nebarvily.Proto by mně zajímalo jestli to vůbec byl černý bez.Dekuji


Mirka napsal(a) dne 23.3.2014:
máte někdo zkušenosti s barvením bezovými listy?
Díky.


NEPTUN napsal(a) dne 29.4.2013:
Jodnou jsem si udělal z bezového dřeva násadu na kalač a zjistil jsem, že násada je prakticky nezničitelná. Prostě ulomit se nedá i když se moji synovci činili při štípání špalků klínama a kalačem se občas trefili násadou přímo na zaseklej klín. Musí se použít čerstvé syrové dřevo, nechat úplně zvolna vyschnout v kůře, což trvá nejméně rok a pak je to úplně úžasná násada, nezničitelná a lehoučká.

Hana Hanáková napsal(a) dne 6.10.2012:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda je možné najít ještě nyní plody černého bezu v Moravskoslezském kraji. Děkuji.


Jan napsal(a) dne 27.9.2012:
Několik užitečných receptů k domácímu využití této rostliny, kde se zpracovává jak květ tak i plody jsou zde http://www.prostezdravi.cz/bez-cerny-recepty-pro-zdravi/

Je tam i info o kůře, ale ta jak už je uvedeno na herbáři, se dnes nevyužívá, z důvodu jejích toxických vlastností. K plodům by stálo doplnit i to, že jejich analgetické vlastnosti se dříve využívaly i na bolest zubů, známý to neduh moderní doby plné kysličníků a cukrů.

Petr Tomšík napsal(a) dne 21.9.2012:
před 14 dny jsem nasbíral bobule černého bezu. udělal jsem pokus a vyšel výborně. Bezinky jsem dal usušit za okno na papíru. Dnes jsou vyschlé a chutnají sladce a voňavě. Sním jich sušených cca 30 bobulek na jednou. Zato když byli čerstvé,nesušené, nechutnali mi, a sladkost jsem necítil. Taktéž po 5 bobulkách čerstvých mi bylo od žaludku nic moc, zato sušené i v několikanásobném množství trávím paráda.---Stejnou věc jsem udělal s zralými bobulemi arónie a se stejným,dobrým výsledkem.

Terka napsal(a) dne 27.5.2012:
Chtěla bych se zeptat-nacházím tu vaše tipy na sirupy, na šťávy... Děláme tradičně bezinkovku,ale letos bych chtěla zkusit něco nového z květů... jedna paní se tu zmiňovala o receptu na sirup, tak bych ráda věděla-na co všechno se dá použít a jak často a jak? děkuji za inspiraci


Pavlína Obrovská napsal(a) dne 15.5.2012:
U nás se do bezinkových čajů, šťáv, limonád ap. z květů přidává hrnek silného mátového čaje (na cca 3 litry bezinkového)
Je to úžasně osvěžující. :-)


dagmarka.d. napsal(a) dne 29.7.2011:
Limonáda z květů.
8 litrů vody, 60 dkg cukru a 10 celých květů bezu se svaří. Ještě do teplého odvaru nakrájíme 3 celé citrony bez jader a kůry. Odvar necháme do rána stát. Potom jej přecedíme, nalijeme do lahví a uložíme do chladna a přítmí. Může se pít již za deset dní.

oldieska napsal(a) dne 31.1.2011:
Bez jsem kdysi zkoušela, když jsem měla bolesti kolen. Natrhala jsem listy, ty rozmixovala a dala do plátna na kolena jako obklad a pak jsem to ovinula na několik hodin obinadlem. Voda z těla odcházela...a když jsem to sundala, pochopila jsem, proč se říká, že něco smrdí, jak bolavá noha :-) smrad to byl děsný, ale v místě obkladu byla kolena bez známky jakéhokoliv otoku. Ten se sice po pár dnech vrátil, ale myslím, že dlouhodobé použití by při vleklých problémech určitě stálo za to. Dokonce to vůbec nebolí - jako třeba tahání vody z kolene doktorem. Možná by stálo za to vykoumat nějakou mast, aby člověk nebyl vázán na jaro a léto..nebo si je zamrazit??




Finist napsal(a) dne 10.1.2011:
Nejlepší je černý bez v zimě, to se řežou jeho krásně rovné kmeny bez suků a mízy na výrobu fujar, podle mě je tohle nejlepší využití černého bezu.

Rosta napsal(a) dne 1.1.2011:
Léčebný účinek mají rovněž plody bezu černého.
Byla provedena revize studií účinků plodu bezu černého a byl konstatován účinek antioxidační, antivirový a antiproliferativní (při studiích in vitro). V jedné studii na zvířatech a jedné klinické studii byl potvrzen slabý antilipidemický účinek. Antibakteriální a protizánětlivý účinek byl posouzen jako pravděpodobný, nicméně potřebuje další potvrzení studiemi. U pokusných potkanů způsobil vodní extrakt z plodů celkový útlum a snížení vnímání bolesti, ethanolový extrakt zlepšil zánět tlustého střeva. Několik in vitro studií, dvě studie na lidech a jedna na šimpanzích potvrdili účinek vodního extraktu při léčbě chřipky (přípravek Sambucol). Pramen: Phytother Res. 2010 Jan;24(1):1-8. A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles. Vlachojannis JE, Cameron M, Chrubasik S.
Polyfenolový extrakt z plodů Sambucus nigra byl účinný při léčbě diabetu v rumunské studii na pokusných diabetických krysách. Závěrem bylo kontatováno, že by mohl být v budoucnu využit jako doplněk léčby diabetu. Pramen: J Physiol Biochem. 2009 Sep;65(3):297-304. The effects of Sambucus nigra polyphenols on oxidative stress and metabolic disorders in experimental diabetes mellitus. Ciocoiu M, Mirón A, Mares L, Tutunaru D, Pohaci C, Groza M, Badescu M.


arpyk napsal(a) dne 15.9.2010:
Lidičky dneska jsem zkusila nasypat bezinky na buchtu, trošku jsem je posypala cukrem a navrch ještě drobenkou a je to úúúžasné. Chutná jak borůvková. Mňam...

Jana napsal(a) dne 14.6.2010:
Také je skvělé nacpat rozkvetlé květy do skleničky od přesnídávky a zalít octem. Při horečce vkládáme okapané květy dítěti do dlaní dobře snižuje horečku, fakt to funguje.

avala napsal(a) dne 29.3.2010:
Ja mam take jeden osvedceny recept. V predjari si natrham nekolik vetvicek a zdrhnu z nich kuru - tu necham vylouhovat v lihu a z teto tinktury pak vyrobim mast a to tak, ze na plotne rozehreju veprove sadlo s olivovym olejem napul, vmicham tinkturu a necham odparit lih.
Tato mast je vynikajici na bolave klouby a slachy.

Robo napsal(a) dne 18.3.2010:
Chci se zeptat jsem úplný laik. Je květ taky jedovatý? Našel jsem med z květů bezu, ale bojím se ho udělat, abych se neotrávil. děkuji za odpověď






Petr Novak napsal(a) dne 12.6.2009:
Sambucus nigra L.Bez černý není jedovatý keř,pokud má bílé květy.Podobný keř který má bylinný vrůst zvaný Chebdí - Sambucus ebulus L.-2 m vysoký ,má květy podobné, ale mírně narůžovělé až červenavé.Voní poněkud po hořkých mandlí .Tyto plody i další části keře jsou nebezpečné pro množství kyseliny kyanovodíkové a saponin . Které působí dráždivě ke zvracení. Ve větších dávkách vyvolávají závratě,dávení a průjmy .Chebdí se považuje za jedovaté .Převzato z knihy "Naše rostliny v lékařství" Korbelář Endris.
Bez černý je 100% léčivý , dle mých zkušeností .


Hanka Sasková napsal(a) dne 9.6.2009:
Přeji pěkný den,z bezu dělám již 21let sirup,med i likérek.Velmi chutné,vše.Řízečky také.Med je trošku řidší,ale to vůbec nevadí,ale je mocinky dobrý.Myslím,že pořekadlo znělo vždy "před lípou smekni a bezem klekni",no,myslím,že může být i heřmánek :-),asi všechny byliny,mějte se krásně.


Věra z Havířova napsal(a) dne 18.5.2009:
Zdravím,
naši celé rodině chutná květ bezu smažený v těstíčku, je to rychlá a chutná večeře, vřele doporučuji. Vajíčko již nesolit, jelikož bez je aromatický



Vlasta napsal(a) dne 18.5.2009:
zde je vyzkoušený recept na Bezinkový sirup. Nepřidávám do něj kyselinu citronovou a vydržel celkem dlouho v lednici bez plísní.
300g květů
1l vody
1 citron
1kg cukru
květy zalijeme vodou,přidáme oloupaný,na plátky nakrájený citron a asi 15 min povaříme.Potom odtsavíme a necháme 24 h stát v chladnu.Druhý den přecedíme přes čisté plátýnko nebo husté sítko a květy ještě rukou vymačkáme.přidáme cukr a vaříme do lehkého zhoustnutí.Horké plíme do skleniček a zavíčkujeme.

Eva napsal(a) dne 1.5.2009:
Já osobně připravuji z bezu zejména sirup z květů a také občas smažím v klasickém trojobalu, celkem mi to chutná. Mohla bych to tak vzdáleně přirovnat např. smaženým bedlám. Z plody a ostatními částmi této rostliny nemám zkušenosti.


Marcela napsal(a) dne 9.9.2008:
plody bezu jsou jedovate pokud nejsou dozrale. Zpusobuji zvraceni, prujem nebo jen bolesti bricha, ktere mohou trvat I nekolik dni. Mam to bohuzel vyzkouzene na sobe. Proto doporucuji davat zvyseny pozor pri zpracovani, aby se do smesi nezrale bezinky nedostali.

turek jaroslav napsal(a) dne 17.8.2008:
můj osobní poznatek o jedovatosti plodů černého bezu když při podzimní procházce přírodou narazim na keř bezu obaleného vyzrálými plody, natrhám si hrstičku bobulek a sním, jsou chuti silně nezvyklé ale dělám to už řadu let a stále tu jsem

Karolina Wuchová napsal(a) dne 27.5.2008:
Maminka mi vždycky když jsem byla malá a stonala jsem dávala bezinky ve skleničce.Byly to plody bezu povařené s cukrem na takový řidší džem a zavařené ve skleničkách..Používám i já na dceři a výborně to pomáhá při nachlazení.


Stana napsal(a) dne 13.4.2008:
Stare ceske porekadlo:
Pred hermankem klekni a pred bezem smekni!