• Pokud chcete přidat příspěvek, vyberte kategorii a po té ťukněte na "Nové téma".
  • A jestliže máte v úmyslu častěji diskutovat na tomto webu, doporučujeme vám zaregistrovat se. Nebudete muset potom během diskuzí zadávat své jméno a e-mail a po několika příspěvcích ani opisovat bezpečnostní kód. Navíc volitelně můžete dostávat e-mailová upozornění, když někdo přidá příspěvek do tématu, které vás zajímá.

Odpověď: Listy licho a sudozpeřené

Poznámka: Posíláte zprávu jako "Host", nelze ji upravit nebo odstranit
Prosím Přihlásit se nebo Registrovat Chcete-li tento krok přeskočit.

Vaše e-mailová adresa nebude nikdy na stránkách zobrazená.
X

Historie tématu: Listy licho a sudozpeřené

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)

  • babi Lída
  • Avatar uživatele babi Lída
09. kvě 2016 23:28

Děkuji, to je přesně to, co jsem se potřebovala ujistit. L.;)

  • Vojtěch Zavadil
  • Avatar uživatele Vojtěch Zavadil
09. kvě 2016 23:00

Dobrý den,
lichozpeřený list je list složený z několika párů lístků a zakončený jedním, lichým lístkem. Takové listy má růže, mahónie, jeřáb, ořešák, akát atd. Sudozpeřené listy mají pouze párové lístky a koncový lístek chybí. U našich dřevin jsou takové listy méně běžné, má je např. čimišník, z bylin některé hrachory a vikve. Pámelník má jednoduché listy, posazené na větévce vstřícně (proti sobě). Větévka má na sobě pupeny či květy - to u listu není. Jednoduchý i složený list má naspodu řapík (stopku), kterým nasedá na větévku a na podzim (u dřevin) s ním i opadává. Tak jestli to takto stačí.

  • babi Lída
  • Avatar uživatele babi Lída
09. kvě 2016 15:36

Dobrý den,
pomáhám vnukovi s herbářem listů do školy a zasekla jsem se u toho, jak se pozná, zda jde o jednotlivý list na stonku (větvičce) a kdy jde o list sudozpeřený či lichozpeřený. Např. akát je lichozpeřený, jeřáb sudozpeřený a pámelník ?? - jde o jednotlivé lístky nebo je také lichozpeřený? Pokud někdo víte, děkuji za odpověď.
Hezký den všem přeje Ludmila

Powered by Kunena fórum