• Pokud chcete přidat příspěvek, vyberte kategorii a po té ťukněte na "Nové téma".
  • A jestliže máte v úmyslu častěji diskutovat na tomto webu, doporučujeme vám zaregistrovat se. Nebudete muset potom během diskuzí zadávat své jméno a e-mail a po několika příspěvcích ani opisovat bezpečnostní kód. Navíc volitelně můžete dostávat e-mailová upozornění, když někdo přidá příspěvek do tématu, které vás zajímá.
× Nadpis.

Echium vulgare

  • Bronislava Trnková
  • Avatar uživatele Bronislava Trnková Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
13. čvc 2015 12:35 #6 od Bronislava Trnková
Kedysi som tu čítala, že táto rastlina je výborý prostriedok proti hnačke - prújmu. Samozrejme užívať len zriedkavo. poradí mi niekto podrobnejšie?
Ešte sa chcem opýtať, kde nájdem tie krásne básne o rastlinách, čo som tu dávnajšie čítala. Nezapamätala som si ani autora. Zatiaľ sa tu ešte veniem poriadne zorientovať. Ďakujem za odpoveď.
Více
13. čvc 2015 16:42 #7 od Aneta
Dobrý den, ten autor básniček se jmenuje PaeDr. Jindřich František Bobák. Taky se tu moc nemůžu zorientovat. Nenašla jsem staré komentáře a zatím ani to rozdělení rostlin podle měsíce, kdy kvetou, které tu bylo.
Jinak o tom hadinci jsem to tu také nedávno četla. Bylo tu přesně to, co píšete-že se nemá užívat pravidelně. Byl tu také návod na čaj, myslím. Nejsem odborník, takže Vám v tomto moc nepomůžu. :(
Více
13. čvc 2015 20:22 #8 od wendys
Komentáře a tedy ani básničky pana Bobáka se bohužel ze staré verze Herbáře převést nepodařilo, přeci jen oba systému komentování (ve staré a nové verzi) jsou dost odlišné. Mrzí mě to také, protože mnohé komentáře byly opravdu dobré, ale věřím, že čas ukáže, že přechod na novou verzi byl i přesto prospěšný a že nová verze přinese i něco nového. - Tak nám zachovejte přízeň :).
Více
14. čvc 2015 19:15 #9 od wendys
Pan Bobák už básničky doplnil. Časem bude všechno, jak bývalo, a ještě něco navíc :).
Více
14. čvc 2015 20:01 #10 od Aneta
Dobrý večer, to je skvělé! Na změnu si už zvykám. Je opravdu hezké, že se snažíte tuto stránku zvelebovat! :) Přeji hodně zdaru! :)
Více
24. čvc 2015 22:11 #13 od Doby
Ďakujem za odpovede. Mám rada túto stránku a teším sa aj z vložených básničiek, ktoré sú kúzelné. Prajem stránke mnoho šťastia.
Více
02. lis 2015 16:25 #68 od Darinka
LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje alkaloidy (cynoglossin, konsolicin, konsolidin aj.), cholin, allantoin a sliz.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba echii vulgaris).
V současnosti se hadince užívá téměř výhradně pouze zevně a to ve formě obkladů k léčbě křečových žil, ve formě koupelí při revmatismu, omývání odvarem se osvědčilo na některé kožní nemoci. Vzhledem k tomu, že přítomné alkaloidy působí mírně toxicky na játra, nedoporučuje se vnitřní užití drogy (dříve se aplikoval vnitřně zejména na peptické vředy, na zanícené sliznice trávícího nebo dýchacího ústrojí či při bronchitidě). Když si to zadáte do vyhledávače,tak vám to tam najede.Mějte se Vlasta

Krenžálková
Přílohy:
Více
02. lis 2015 16:53 #69 od Aneta
Ano, najdete to přímo na těchto stránkách. Tady šlo ale o konkrétní rady ohledně léčení průjmu pomocí hadince.
Více
28. srp 2018 21:27 #408 od Petr Sklenář
Dobrý večer, přiznám se, že jsem až dosud tuto rostlinu znal z přírody, ale nevěděl jsem, že má takto léčivé účinky. Chtěl bych se však zeptat: dá se pěstovat i doma? Jaké jsou případně nároky na zalévání a na pěstování? Jak často zalévat? Jaký květináč? Mohu použít tento , který mám už doma? Děkuji za rady.
Powered by Kunena fórum