Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 9221

Palma areková1 neboli palma betelová2,pinang (Areca catechu L.), na Javě djambé, jinak také pro ztepilý vzrůst „gazelou říše rostlinné“ zvaná, jest štíhlý, až 15 m vysoký strom nesoucí na vrcholku nerozvětveného kmene koš velikých, 2-4 m dlouhých, lichozpeřených listů.

Areková palma - Areca catechu

Zelenavé, jednodomé květy, vyrůstající z vrcholku kmene pod košem listů v bohatých, z klasů složených latách, shodují se celkem s květy palmy kokosové. Květy prašníkové zaujímající v klasech vždy místo vyšší, obsahují po 6 tyčinkách a často uprostřed nich ještě také zakrnělý pestík. Květy pestíkové obsahují vejčitý semeník a pod ním zákrsky po tyčinkách.

Po opylení vyvinují se z pestíkových květů vejčité, posléze zlatožluté plody, které mají podobné složení jako kokosové ořechy, jen že jsou pouze asi tak veliké jako slepičí vejce. Pod hladkou slupkou jest silná vláknitá kůra a uvnitř vězí bílé, nachově žilkované jádro v tenké skořepině, zvíci holubího vajíčka. Co do lučebného složení dlužno uvésti, že jádro arekové obsahuje přes 50% tučného oleje, asi 30% emulsinu, dále cukr, tříslovinu a kromě ještě jiných sloučenin též hnědočervené barvivo -arekovou červeň. Pocházejíc původně z ostrovů Sundských, palma areková pěstuje se nyní v několika odrůdách po veškeré tropické Asii, místy i ve východní Africe, a to nezřídka společně s palmou kokosovou.

Podmínky zdárného vzrůstu a způsob pěstování palmy arekové jsou asi tytéž jako u kokosovníku. Roditi počíná, je-li dobře ošetřována, již v pátém a přestává asi v třicátém roce. Vzrostlý strom dává ročně až několik set plodů.

Plody trhají se o něco dříve nežli úplně dozrály, neboť v té době mají semena (jádra) jejich nejlepší kvalitu a dají se nejsnadněji z plodů dobýti, poněvadž skořápka ještě úplně neztvrdla. Byvše z plodů vyňata jádra areková se rozpůlí a usuší na slunci. Někdy je před usušením zpaří dříve ve vroucí vodě.

Sušená areková jádra přicházejí do obchodu obyčejně pode jménem arekových nebo betelových, pinangových ořechů. Pro evropský obchod nemají ovšem důležitosti, ale v jižní a východní Asii jakož i na blízkých ostrovech - zvláště u Malajců - jest po nich čilá poptávka. Domorodci je rozkrajují na drobné kousky a ty zabalují do čerstvých listů betelového pepře, jež byly potřeli páleným vápnem z mušlí. Takto upravené oříšky arekové žvýkají a žvýkáním se příjemně rozčilují, asi tak jako kuřák dobrým doutníkem.

Požívání ořechů arekových způsobuje silné odměšování slin a dodává dechu příjemného zápachu, zbarvuje však zuby černě a rty cihlově červeně.

V tropické Asii připravují z ořechův arekových lék proti tasemnicím a používají jich také k barvení bavlny.

1Tak zovou ji na pobřeží Malabarském; jinde jí říkají též pinang.

2Dává též katechu jako kapinice katechová (Acacia catechu), o níž více pověděno v oddíle IX.