Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 5224

Větrobýl libovonný (Angrecum1 fragrans2 Thuars) [Jumellea fragrans] - jest příživná rostlina vstavačovitá, rostoucí na stromech ostrovů Maskarenských (zejména Réunionu a Mauritiu) a na Madagaskaru. Vyhání z mrcasatého kořene, jímž se přidržuje kůry, přímou lodyhu porostlou střídavými, do dvou řad sestavenými, čárkovitými, 8-15 cm dlouhými a 7-14 mm širokými, na konci mělce vykrojenými listy. Květy mají podobné složení jako květy našeho hnědence (Limodorum), s tím rozdílem, že tenké ostruhy jejich jsou mnohem delší.

 

Větrobýl vonný - Angrecum fragransPoněvadž jest všecek proniknut libovonným kumarinem, tedy touž látkou jako naše mařinka a tomka vonná, domorodci větrobýl sbírají a suší. Ze sušené nati připravují pak odvar, chutnající hořkými mandlemi, jehož užívají jako léku zvláště v chorobách plicních.

Také do Evropy, zejména do Francie, sušená nať větrobýlu se přiváží a prodává se v obchodech pod jménem fahamových listů nebo bourbonského thé. Připravujíť z ní nápoj podobný čaji a též jí upotřebují ve voňavkářství.

1Utvořeno z malajského jména této byliny: angrek, angurek.