Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 5779

Kajan1 indický (Cajanus indicus Spr., Cytisus2 cajan L.), u Presla mestelice zvaný, jest keř nebo polokeř připomínající prutovitými větvemi, dlouze řapíkatými, trojčetnými listy a hroznovitým květenstvím žlutých (ale také bílých i růžových), motýlovitých květů čilimník odvislý (Cytisus laburnum L.), který se u nás často sází pro okrasu v sadech.

Kajan - Cajanus cajan

Z květů jeho dospívají prohnuté, mezi semeny šikmo rozbrázděné, naryšavěle huňaté lusky obsahující po 3-4 kulovitých, trochu smáčknutých semenech různé barvy.

Jsa domovem nejspíše ve Vých. Indii, kajan pěstuje se nyní jakožto hospodářská plodina luštinatá nejen po veškeré jižní Asii, nýbrž též v teplé Americe a v Africe (zvláště v Egyptě a na Kongu), ba i v jižní Evropě.

Zralá semena, jež přicházejí pod jménem brasilského hrachu nebo kajanových fazolů také do obchodu, upravují na výživná jídla podobně jako u nás hrách, jehož však nikterak nepředčí. V některých zemích melou z nich též mouku. Kromě toho pojídají se mladé lusky kajanové jako salát a listův i květův kajanových užívají v Orientě jako léčivých prostředků.

1Malajské jméno tohoto kře.

2Cytisus = čilimník.