Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 6444

Yuka1 vláknitá (Yucca filamentosa2 L.) náleží jako lenovník k čeledi rostlin lilijovitých (Liliaceae). Vyhání z vytrvalého oddenku zcela krátký pníček, na němž spočívá bohatá růžice tuhých, podlouhle kopinatých, až 1 m dlouhých listů, které mají na okrajích bělavá, zkroucená, 5-8 cm dlouhá, opadavá vlákénka. Ze středu růžice vyrůstá přímý, až 2 m vysoký stvol rozvětvějící se v bohatou latu zvonkovitých, namnoze nících, bílých, vně zelenavých květů.

Juka vláknitá - Yucca filamentosa

Složení květů jest takové: 6listé okvětí, 6 tyčinek s lupenitě rozšířenými nitkami a svrchní semeník dospívající v mnohosemennou tobolku.

Yuka jest domovem v Sev. Americe, kde ji také - zvláště ve Virginii -pěstují na polích pro tuhá, ale poněkud křehká vlákna, jimiž listy její jsou prostoupeny. V Americe tkají z těchto vláken provazy, zhotovují z nich rohože a upotřebují jich jako hrubšího materialu vázacího i jako materialu na výrobu papíru. Pro Evropu však vlákna yuková nemají významu.

Podzemní části yuky jsou proniknuty saponinem, proto jich možno použiti ku praní jako mýdelníku.

U nás pěstují yuku vláknitou ještě s jinými druhy jako rostlinu dekorativní v kořenáčích i v zahradách. Ačkoli zhusta bohatě kvete, plodův u nás nevytváří, poněvadž u nás není hmyzu, jenž by zprostředkoval opylení.

1Tak zovou ji na ostrově S. Domingu.

2Lat. filamentum = vlákno, niť.