Řešetlák barvířský (Rhamnus infectoria L.) shoduje se s naším řešetlákem počistivým (Rh. cathartica L.), jest však mnohem nižšího vzrůstu a má mnohem menší listy i menší peckovice. Ostatně jsou listy jeho elliptičné, k oběma koncům súžené, po kraji jemně pilovité, a drobné, zelenavé, 4četné kvítky vyrůstají v hustých svazečkách z úžlabí listů.

Řešetlák skalní - Rhamnus saxatilis

Řešetlák barvířský roste s velice podobným řešetlákem skalním (Rhamnus saxatilis L.) v pohořích jižní Evropy a západní Asie.

Nezralé peckovice obou druhů obsahují žluté barvivo rhamnetin, jímž na Východě barví zvláště saffianové kůže. Do obchodu uvádějí se sušené peckovice nejčastěji pod jménem avignonských zrnek (grains ď Avignon), poněvadž se nejvíce vyvážejí z jihofrancouzského města Avignonu. Nejlepší zboží však dodává Persie a Malá Asie.

Pozn. Také nezralé plody řešetláku počistivéhoobsahují žluté barvivo, jehož možno upotřebiti k barvení koží a papíru, kdežto z vylisované jejich šťávy připravují za přispění kamence známou malířskou barvu - řešetlákovou neboli šťavnatou zeleň (succus viridis).

Ještě pěknější zelenou barvu, známou pod jménem zeleného indiga neboli zeleni čínské (vert de Chine), vyvářejí Číňané z kůry řešetláku zeleninosného(Rhamnus chlorophora1 Ldl.). Nazývajíce je ve své řeči lo-kao, Číňané barví tímto vzácným, velice trvanlivým barvivem hedvábné a bavlněné látky. V novější době počínají zeleni čínské užívati též v barvírnách francouzských.

1Slož. z řec. zelený, zelené barvivo + nosím.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.