Puya1 čilská (Puya chilensis Mol., Pourretia chilensis R. et P.) jest vytrvalá bylina stromečkovitého vnějšku, z čeledi rostlin ananasovitých (Bromeliaceae), tudíž dosti blízce příbuzná s našimi sněženkami a bledulemi.

Puya chilská - Puya chilensis

Co do vnějšku nemá v naší květeně rostliny sobě podobné: Dosahujíc až 3 m výšky, vytváří totiž na vrcholku silného pníčku hustý koš dlouhých, uzounkých listů, které jsou po kraji ozbrojeny ostny, a ze středu tohoto koše vyhání v době květu jednoduchý květonosný stvol zakončený složeným hroznem žlutých kvítků.

Obojaké kvítky mají zvonkovité 6četné okvětí složené ze 3 vnějších lístků menších a 3 vnitřních lístků větších, 6 tyčinek a svrchní semeník sužující se v dlouhou čnělku.

Plody jsou trojpouzdré, ve 3 chlopně pukající tobolky, které obsahují četná křídlatá semena.

Puya jest charakteristickou rostlinou suchých krajin jihoamerických republik Chile a Peru.

Zasluhuje zmínky netoliko proto, že dodává řečeným krajinám zvláštního rázu, nýbrž i z té příčiny, že pníčku jejího možno upotřebiti jako korku a že z květonosného stvolu, zejména byl-li prožrán housenkou velikého motýle zvaného Kastnia elegans, vytéká klovatina připomínající v mnohém ohledě gumu arabskou. V Chile a Peru tuto klovatinu sbírají a dodávají ji jako drogu pod jménem chagual do tamějších lékáren. Od jiných klovatin poznává se nejlépe dle toho, že se vyskytuje z větší části v žlábkovitých kouscích, které poukazují k tomu, že jsou zlomky z dutého válce, jenž původně stvol objímal. Poněvadž obsahuje ze všech klovatin nejvíce bassorinu, guma chagualová rozpouští se ve vodě velice nesnadno a v míře nepatrné, zůstavujíc mnoho nerozpustného zbytku v podobě rosolu.

Pro obchod evropský nemá tato guma dosud významu, jelikož jí nelze k jinému účelu upotřebiti nežli v tiskárnách k appreturám hrubších látek.

1Tak zovou ji domorodci v Chile a Peru.

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.