Kopaiva1 lékařská (Copaifera officinalis L.) jest sličný strom z čeledi prostoplátečných rostlin sapanovitých (Caesalpineae), mající sudozpeřené, 2-4jařmé listy o vejčitých, celokrajných, lesklých, kožovitých lístcích a drobné květy v klasovitých hroznech, které skládají bohaté úžlabní nebo konečné laty.

Kopaiva lékařská - Copaifera officinalis

Složení kvítků jest takové: 4 nestejné bílé lístky kališní, které zastupují zároveň korunu, 8 nebo 10 tyčinek a svrchní vejčitý semeník s jednoduchou, nahoře zahnutou čnělkou. Plody jsou šikmo vejčité, posléze hnědé, jednosemenné lusky.

Kopaiva lékařská jest domovem v Jižní Americe, zejména v Brasilii a Venezuele, kde rostou ještě jiné druhy kopaiv a všecky poskytují balšámu. Z navrtaného nebo naříznutého kmene jejich roní se žlutá až nahnědlá, jako olej hustá pryskyřice osoblivého zápachu a odporně hořké chuti, kterou chytají do nádob a uvádějí do obchodu pod jménem kopajského balšámu (balsamum copaivae, angl. capivi). Vzrostlý strom dává ročně tohoto balšámu až 40 l.

V lékařství doporučují kopajský balšám zvláště při zánětu močové trubice a přidávají ho do rozmanitých mastí. Technicky se ho upotřebuje při malbě na porculán a připravují se z něho laky, průhledné papíry a pod.

1V Americe ji nazývají kopaiba, kopanba nebo kopahuba.

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.