Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 7253

Myrrhovník pravý neboli balsamovník1myrrhový (Commiphora2 myrrha Engl., Balsamodendron myrrha Ehrh.,) jest keř nebo menší stromek o tlustém kmeni a rozsochatých trnitých větvích, připomínající poněkud naši trnku (Prunus spinosa L.). Drobné, krátce řapíkaté listy jsou trojčetné, ale s postranními lístky tak malými, že se listy zdají býti jednoduchými; prostřední lístek jest vejčitý, vroubkovaně pilovitý.

Myrhovník pravý - Commiphora myrrha

Různopohlavní květy, vyrůstající v chudých úžlabních svazečkách, mají vytrvalý, krátce 4zubý kalich, bílou, 4plátečnou korunu a 8 tyčinek, po případě svrchní, 3pouzdrý semeník, z něhož dospívá vejčitá, přišpičatělá, hnědá peckovice.

V soustavě rostlinné řadí se myrrhovník k rostlinám kadidlovníkovitým (Burseraceae), které rostou hlavně jen v tropech; z našich rostlin jsou jim nejbližší rostliny škumpovité (Terebinthaceae).

Myrrhovník roste hlavně na západním pobřeží Arabie a ve východní Africe. Z kůry jeho a z kůry ještě některých jiných druhů roní se bud samovolně, nebo byla-li poraněna, olejovitá klejopryskyřice, která na vzduchu tuhne v žlutou až hnědou, poloprůsvitnou, na povrchu mastnou, nepravidelně laločnatou vonnou massu - proslulou pravou biblickou myrrhu.

O myrrze mluví se často ve starověkých spisech, neboť jí za starodávna užívali v lékařství, přidávali jí do vína, aby dostalo příjemnou vůni, připravovali z ní pomády na vlasy, pálili ji ve chrámech a v domech boháčů, aby vydávala jako kadidlo vonný dým, a rozpuštěnou balsamovali staří Egypťané svoje nebožtíky.

V naší době upotřebují myrrhy (gummi-resina myrrha, gummi myrrhae) hlavně jen v lékárnách, přidávajíce jí do některých mastí a pilulek a doporučujíce ji místo kadidla pro podkuřování při rheumatismu; lihového výtažku užívá se jako ústní vody.

1Slož. z řec. balšám (= heb. baal šemen = hlavní olej) + strom.

2Z řec. gummi + nesu.