Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 4901

Rozpylec lékařský (Drimys1 Winteri2 Forst.) jest malý nebo prostředně veliký, vždy zelený strom s oblými, šedokorými větvemi, střídavými, kratičce řapíkatými, vejčito-kopinatými, celokrajnými listy a úžlabními, po případě i konečnými úhlednými květy. Složení květů jest podobné jako u badyaníku, s nímž rozpylec náleží k rostlinám šácholánovitým (Magnoliaceae); z čeledi těchto rostlin u nás sice planě neroste ani jediná, ale magnolie pro sličné, tulipánovité květy často se pěstuje v zahradách.

Pepřovník chilský - Drimys winteri

Květy mají 2-4 lístky kališní na spodu spolu srostlé, 6-12 podlouhlých bílých korunních plátků, mnoho tyčinek o krátkých nitkách a dva i více svrchních semeníků, z nichž dospívají vícesemenné měchýřky.

Rozpylec lékařský roste v Jižní Americe a v Mexiku, kde palčivě kořenné, kafrem páchnoucí kůry jeho užívají ode dávna jako vyhlášeného léku proti zimnici a slabosti žaludku. Pro svoji léčivost dováží se sušená kůra tohoto stromu pode jménem kůry Winterovy neboli koto (cortex coto) v širokých, až 1 cm tlustých, tvrdých a těžkých, červenohnědých kusech též do Evropy.

1Z řec. ostrý, palčivý, vzhledem k chuti kůry.

2Ku poctě kapitána Wintera (průvodce Drake-a), jenž kůru z tohoto stromu r. 1578 poprvé přivezl do Evropy.