Marsdenie1 kondurangová2 (Marsdenia cundurango Reichb.), u Presla baňura zvaná, jest keř z čeledi rostlin tolitovitých (Asclepiadeae), mající plazivý nebo ovíjivý peň, vstřícné, krátce řapíkaté, vejčité, celokrajné listy a drobné, zelenavě žluté, pravidelné květy v úžlabních latovitých květenstvích.

Marsdénie kondurangová - Marsdenia cundurango

Plody jsou podlouhlé měchýřky obsahující četná semena věnčená jemným chmýřím.

Marsdenie roste v Jižní Americe na svazích Kordiller, zvláště v Bolivii a Ecuadoru.

Kůry její, která za čerstva trochu balsámově voní a nahořkle chutná, užívali domorodci od dávných dob proti uštknutí jedovatých hadů, proti příjici a rakovině. Od r. 1871. přiváží se sušená kůra pod jménem kondurango (cortex condurango) též do Evropy a to v šedých, 4-10 cm dlouhých, 2-3 cm širokých, do trubic nebo do žlábků více méně svinutých, na příčném průřezu hnědě skvrnitých kusech. Připravujíť z ní v lékárnách léky doporučované v nejnovějším čase zvláště proti rakovině žaludku.

Marsdénie kondurangová - Marsdenia cundurango

Vedle marsdenie dává léčivou kůru, přicházející do obchodu pod společným jménem kůry kondurangové, ještě celá řada jiných popínavých jihoamerických rostlin z čeledi tolitovitých, zejména kondurang zelenokvětý (Gonolobus3viridiflorus Roem.), rostoucí v Brasilii a význačný velikými srdčitými listy jakož i sličnými květy v chudých okolících na konci úžlabních stopek.

1Nazvána tak ku poctě Vil. Marsdena, cestovatele po Sumatře, žijícího v 18. století.

2Tak zovou tento keř domorodci v jeho vlasti.

3Slož. z řec. úhel, kout + lusk, vzhledem k tomu, že některé druhy mají měchýřky hranaté nebo hluboce rozrýhované.

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.