Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 7248

Noholist štítnatý (Podophyllum1 peltatum2 L.) jest vytrvalá bylina vyhánějící z rovnovážného, až přes 1 m dlouhého, válcovitého oddenku přímou, 2 - 3 dm vysokou lodyhu, která nese na vrcholku dva řapíkaté, vstřícné, štítovité, v 5 - 7 uštů rozdělené listy a mezi nimi krátce stopkatý, převislý, úhledný, bílý květ podobného složení jaké mají květy dříšťalové (Berberis), ale ovšem o větším počtu korunních plátků, z nichž vnější jsou značně zveličelé. Proto řadí se noholist obyčejně do čeledi rostlin dříšťálovitých (Berberideae).

Noholist štítnatý - Podophyllum peltatum

Plody jsou žlutavé, vejčité, vícesemenné bobule zvíci švestek.

Noholist roste ve vlhkých lesích Sev Ameriky, zejména v Kanadě a ve vých. Spojených Státech.

Domorodci hořký, hnědočervený jeho oddenek vykopávají, požívajíce ho jako projímacího a dávivého prostředku. Usušený, asi jako husí brk tlustý, přichází též do obchodu pod jménem oddenku noholistového (rhizoma podophylli).

Obsahujeť 3-4% podophyllinu, t. j. hořké pryskyřičnaté látky, která se z lihového výtažku jeho vylučuje ve způsobě žlutého prášku a v lékárnách se doporučuje pode jménem pryskyřice noholistové (resina podophylli) jako účinné projímadlo. Mimo to jí přidávají též do léků proti žloutence a močovým kaménkům. Poněvadž však působí příliš prudce, přestávají ji v novější době lékaři předpisovati.

1Slož. z řec. noha + list.

2Lat. peltatus = štítnatý.