Myosotis caespitosa - pomněnka trsnatá

Slovensky: Nezábudka trsnatá

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité (drsnolisté) 

 

POPIS:

Jednoletá až dvouletá, 20 až 90 cm vysoká bylina bez výběžků. Lodyha je bohatě větvená (jen zřídka nevětvená), oblá nebo nezřetelně 4hranná, roztroušeně chlupatá, s chlupy krátkými, přitisklými a směřujícími vzhůru. Listy jsou eliptické nebo obkopinaté, na obou stranách roztroušeně a přitiskle chlupaté, chlupy směřují k vrcholu listu. Květy jsou uspořádány v bohatých a mnohokvětých vijanech, jsou 5četné, zhruba 4 mm v průměru, světle modré, korunní cípy se vzájemně nepřekrývají, květní stopky se za plodu prodlužují a dolů ohýbají. Kalich je zvonkovitý, přitiskle a roztroušeně chlupatý, kališní cípy jsou dlouhé zhruba jako ½ kalicha. Plodem jsou asi 1,5 mm velké tvrdky. Kvete v V až VII.

STANOVIŠTĚ:

Břehy, vlhké příkopy, světlé lužní lesy, porosty rákosin a ostřic, na půdách vlhkých až mokrých, humózních, hlinitých až hlinitopísčitých, výživných, kyselých nebo jen slabě zásaditých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste roztroušeně od nížin po střední polohy (max. asi 630 m n.m.), celkově roste téměř v celé Evropě vyjma nejsevernějších a nejjižnějších částí.

Nemáte oprávnění psát komentáře.