Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 24996

Rosa centifolia - růže stolistá

Syn.: Rosa gallica var. centifolia
Slovensky: Ruža stolistá

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

POPIS:

Prutnatý, zpravidla do 1 m, ale někdy i takřka 2 m vysoký keř bez podzemních výběžků. Jeho větve nesou četné hákovité ostny, které bývají někdy načervenalé, štětinovité osténce a stopkaté žlázky. Listy jsou lichozpeřené, nějčastěji se 2 jařmy lístků, jen zřídka se 3 jařmy, jednotlivé lístky jsou na okraji jednoduše zubaté. Květy jsou plné, intenzivně vonné, až 9 cm v průměru, korunních lístků bývá zhruba kolem 60 a jsou růžové, červené nebo bílé. Kališní lístky mívají četné a nezřídka výrazně velké přívěsky a po odkvětu se stáčí zpět a postupně opadávají. Šípky bývají zpravidla bez semen. Kvete v VI až VII.

PŮVOD:

Jedná se o kulturního křížence ne zcela jasného původu, ale nejčastěji se má za to, že vznikl v v blíže neurčitém období v oblasti Kavkazu a v Evropě se objevil někdy na konci 16. století. Po té byl až do století 19. dále kultivován (takže původní "kavkazská" růže stolistá se nedochovala). Mezi jeho předky patří takřka jistě růže keltská (Rosa gallica), růže z okruhu růží šípkových (Rosa canina) a snad i růže mošusová (Rosa moschata) a růže damašská (Rosa x damascena).

Na území Čech a Moravy bývala růže stolistá v minulosti běžně pěstována zejména ve venkovských oblastech a místy i zplaňovala v okolí hřbitovů, na rumištích apod. V současnosti u nás již z kultury takřka vymizela byvše vytlačena novějšími odrůdami.

ODRŮDY:

Bývala (a částečně stále ještě je) pěstována v několika kultivarech, např.:

UŽITÍ:

Z korunních lístků růže stolisté se získává růžový olej, který se přidává např. do voňavek, mýdel, tabáku apod.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Vladimír Vytásek napsal(a) dne 21.9.2014:
Daruji na namnožení za nějakou symbolickou věc např. domácí marmeládu řízky růže stolisté na namnožení. Osobní odběr v Litovli po předchozí domluvě. tel.609602314. Růže potřebuje omladit takže řízků bude dost.


vláďa napsal(a) dne 28.1.2012:
Růže stolistá je vynikající léčivka,téměř zapomenutá. užívají se květy.Má antivirové látky,které pomáhají při astmatu,chřipce,rýmě a nachlazení,omezuje množství viru HIV,zastavuje průjem a nadměrnou silnou menstruaci,snižuje hladinu cukru v krvi,udržuje správnou hladinu cholesterolu,brání vzniku ledvinových kamenů,harmonizuje centrální nervový systém(proti smutku a depresi),pozitivně působí proti nespavosti,ochraňuje játra,srdce,sliznici žaludku a střev,tonizuje organismus,má protialergické účinky,optimalizuje složení střevní mikroflóry a pomáhá při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Je na škodu že se tak málo pěstuje. bylinář Vláďa