Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 8316

Thalictrum aquilegiifolium - žluťucha orlíčkolistá

Slovensky: Žltuška orlíčkolistá

Čeleď: Ranunculaceae - pryskyřníkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 40 až 100 cm vysoká bylina s krátkým, žlutým oddenkem. Lodyhe je přímá, větvená, lysá, v uzlinách někdy trochu zprohýbaná. Listy jsou řapíkaté, jen nejhořejší takřka přisedlé, dolní a střední 2x až 3x trojeně zpeřené, s lístečky okrouhlými až obvejčtými,celistvými nebo na vrcholu tupě zubatými až laločnatými, listové pochvy jsou krátké a široké, na bázi řapíků vyrůstají chrupavčité výrůstky. Květy jsou uspořádány v mnohokvětých, vrcholových latách. Jednotlivé květy jsou stopkaté, 4 až 5četné, světle zelené nebo fialové, někdy bílé, okvětní lístky brzy opadávají. Tyčinek je 30 až 60, jsou velmi nápadné, bělavé, žlutavé nebo fialové, na bázi srostlé, pod prašníky ztustlé, pestíků je obvykle 5 až 10, někdy však až 20. Plodem jsou dlouze stopkaté, 3hranně křídlaté nažky. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Smíšené, listnaté, lužní a suťové lesy, vysokohorské, převážně vysokostébelné nivy, rašelinné a lesní louky, pobřežní křoviny, na půdách humózních a vlhkých.

ROZŠÍŘENÍ:

V CŘ roste dosti hojně ve vyšších polohách, v nížinách spíše vzácně (max. asi 1450 m n.m., min. 130 m n.m.). Celkově roste v Evropě na jihu po Pyreneje, Itálii a Řecko, na severu po jih Skandinávie, na východě až do evropské části Ruska.

PĚSTOVÁNÍ:

Vyžaduje humózní, vlhčí půdy, na stanoviště jinak nemá zvláštní nároky, ideální je polostín. Množí se semeny nebo dělením, semena se sejí na jaře nebo na podzim, dělení se provádí na jaře dříve, než rostlina začne rašit.

Pěstuje se v několika kultivarech, např. Thundercloud (Purple Cloud, Atropurpureum) s tmavě purpurovými tyčinkami nebo White Cloud (Album) s tyčinkami bílými a žlutými prašníky.