Clarkia amoena - lokanka (zářivka velkokvětá, godetie, atlasová květina)

Syn.: Godetia grandiflora, Godetia amoena
Slovensky: Godetia

Čeleď: Onagraceae - pupalkovité

 

POPIS:

Jednoletá, vzpřímená, trsnatá, až 60 cm vysoká bylina. Listy jsou kopinaté až vejčitě kopinaté, asi 6 cm dlouhé, někdy na okraji zubaté. Květy vyrůstají na koncích olistěných výhonů z úžlabí listů, mají asi 5 cm v průměru, korunní lístky jsou růžové, červené nebo bílé. Plodem je tobolka. Kvete v VII až X.

PŮVOD:

Původní je v Kalifornii.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v mírně úrodných, propustných, slabě kyselých, vlhčích půdách a na slunném nebo jen mírně stinném stanovišti. Ve velmi úrodných půdách tvoří rostlina převážně listy na úkor květů. Přestože má lokanka ráda vlhčí půdy, je vhodné mezi jednotlivými zálivkami nechat půdu vyschnout, jinak hrozí napadení plísní. Množí se semeny brzy na jaře (února až březen) nebo na podzim (září). Semena klíčí za 1 až 2 týdny, do květu rostlina dospěje za 4 až 5 měsíců. V případě podzimního výsevu je nutné zajistit bezmrazé přezimování (fóliovník apod.). Rostlina v tomto případě vykvete již v květnu, při jarním výsevu až během léta.

Pěstuje se v několika kultivarech, např.:

  • Série Grace: květy jednoduché, růžové, červené, losové nebo s kontrastním středem, výška rostliny asi 50 cm.
  • Série Satin: zakrslé a husté rostliny, výška jen asi 25 cm, květy různých barev.
  • Sybil Sherwood: květy lososově růžové, na okrajích bílé, výška rostliny asi 45 cm.
  • Schnittwunder: květy červené, výška rostliny až 65 cm.

Komentáře   

Eva
# dotazEva 2015-07-23 21:31
chtěla bych se informovat kde mohu zářivku velkokvětou sehnat ,moc bych jí chtěla na své zahrádce ,,a zda se mohu zeptat jak postupovat ve výsevu a jak se o tuto květinu starat ,,moc děkuji za odpověd Eva

Nemáte oprávnění psát komentáře.