Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 9226

Eleocharis acicularis - bahnička jehlovitá

Slovensky: Bahnička ihlovitá

Čeleď: Cyperaceae - šáchorovité

 

POPIS:

Převážně vytrvalá (zřídka jednoletá), 2 až 10 cm vysoká bylina s tenkými výběžky. Lodyha je tmavě zelená, velmi tenká, rýhovaná, se 3 až 4 hranami, listové pochvy jsou na bázi purpurové. Květy jsou uspořádány v 2 až 7 mm dlouhém, vrcholovém, 8 až 15květém klásku, který je zhruba 1,6x až 2,5x delší než široký, vejčitý až podlouhlý a na vrcholu špičatý. Plevy jsou asi 2 mm dlouhé, vejčitě kopinaté, tupé, hnědé, na okraji blanité a uprostřed se zelenou žilkou. Tyčinky i blizny jsou 3. Plod je tupě 3hranný, asi 1 mm dlouhý. Kvete v VI až X.

STANOVIŠTĚ:

Obnažená dna a břehy rybníků, tůně.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste roztroušeně až dosti hojně od nížin po podhorské oblasti, v poslední době však ubývá. Celkově roste v téměř celé Evropě, v severní Africe, v Asii a v Severní Americe.

PĚSTOVÁNÍ:

Občas bývá pěstována jako akvarijní rostlina. Vyžaduje teplotu 20 až 25 °C, intenzivní osvětlení, jemný substrát a dostatek živin, doporučováno je stříhání a protrhávání rostlinek a časté odkalování nádrže. Na dně nádrže vytváří velmi atraktivní, husté a jemné koberce, avšak její pěstování (údajně) nepatří mezi nejjednodušší.