Aglaonema commutatum - aglaonema proměnlivá

Syn.: Aglaonema robustum

Slovensky: Aglaonema

Čeleď: Araceae - árónovité

 

POPIS:

Bylina s dřevnatějícím stonkem, listy kopinaté, tmavě zelené s bílými skvrnami. Rostlina jen pomalu roste, zprvu není zřetelný stonek, teprve u starších rostlin se vytváří krátký a zjizvený kmen. Kvete zpravidla počátkem léta, květní toulce jsou nenápadné, plody jasně červené. Rostlina se pěstuje převážně pro ozdobné listy, ale i jasně červené plody jsou velmi dekorativní. Byla vypěstována řada kultivarů, které se liší barvou a kresbou listů.

PŮVOD:

Deštné pralesy Malajsie.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: Celoročně 20 až 25 °C, v zimě nejméně 16 °C.
  • Umístění: Polostín nebo jasné světlo, ale bez přímého slunce. Odrůdy s malým podílem zeleně v listech potřebují trochu více světla.
  • Zálivka: Pravidelná a vydatná, v zimě trochu méně, ale nikdy nenechat substrát zcela vyschnout. Aglaonema vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost, proto je nutné často rostlinu rosit a také prospěje, když obložíte květináč vlhkou rašelinou.
  • Přesazování: Na jaře jednou za 2 až 3 roky, jen mladé rostliny každý rok. Nejlépe je použít směs hrubé listovky, drnovky, rašeliny a písku smíchané v poměru 2:2:1:1.
  • Množení: Nejčastěji vrcholovými řízky začátkem léta - zakoření za teploty 25 až 30 °C. U starších rostlin je možné zakořeňování na kmínku pod vrcholem, možné je i zakořenění dílků rozřezaného kmínku nebo semeny zasetými do směsi rašeliny a písku. 
  • Problémy při pěstování:
    • Zaschlé listy, hnědé špičky: Zřejmě příliš suchý vzduch.
    • Pokroucené listy, hnědé okraje: Zřejmě chladno nebo průvan.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Bernie napsal(a) dne 6.7.2013:
a pozor, některé odrůdy jsou jedovaté, list a plod, množení je super, stačí voda, nebo stále vlhká hlína na řízek.

nadšená majitelka napsal(a) dne 15.3.2010:
Mám tuhle rostlinu 25! let. Kvete vlastně nepřetržitě.Protože v bytě je malá vlhkost vzduchu, kmínek odspodu vyholuje, což řeším jednou za cca 10 let uříznutím kmínku odspodu a vrchol rostliny nechám znovu zakořenit ve sklenici s vodou. Pěstování je úspěšné jako hydroponie i v písku.

Nemáte oprávnění psát komentáře.