Gymnocarpium dryopteris - bukovník kapraďovitý

Syn.: Polypodium dryopteris, Nephrodium dryopteris, Lastrea dryopteris, Aspidium dryopteris, Phegopteris dryopteris, Dryopteris pulchella, Currania dryopteris
Slovensky: Peračina dúbravová

Čeleď: Cystopteridaceae - puchýřníkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, výtrusná bylina. Listy jednotlivé (nevytváří růžici), 35 až 50 cm dlouhé, převážně lysé, 2x až 3x zpeřené, v obrysu trojúhelníkovité, složené ze 3 až 6 vstřícných lístků, z nichž 1 nebo 2 dolní jsou krátce řapíčkaté, ostatní přisedlé, dolní lístky zpeřené, vyšší peřenosečné až peřenodílné. Výtrusnicové kupky jsou okrouhlé až eliptické, bez ostěr, vyrůstají na okrajích lístků. Zralost výtrusů: VII až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Stinné lesy, skály, sutě, na půdách převážně kyselých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od pahorkatin po podhorské oblasti dosti hojně, v teplých oblastech a v nejvyšších polohách hor vzácně (min. 180 m n.m., max. 1320 m n.m.). Celkově roste v téměř celém mírném pásmu severní polokoule, v Evropě neroste jen v jejích nejjižnějších částech.

Komentáře   

Gabi Mazariova
# Peračina dúbravováGabi Mazariova 2015-09-19 09:04
Nachádzala som túto rastlinku v severnom Nórsku v hojnom - hojnom počte na kyslých pôdach ,pri rašeliniskách ( tzv.myre) na skalách . Nemala som k dispozícii žiaden kľúč na určovanie. Teraz sa mi to doma podaril a som veľmi rada .
V popise by som uviedla tmavú až čiernu farbu stonky.

Nemáte oprávnění psát komentáře.