Lolium perenne - jílek vytrvalý (jílek anglický)

Slovensky: Mätonoh trváci

Čeleď: Poaceae - lipnicovité (trávy)

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 60 cm vysoká, trsnatá bylina (tráva). Stébla jsou přímá a hladká. Listy úzce čárkovité, max. 6 mm široké, měkké, na spodní straně lesklé, ouška i jazýček jsou velmi malé. Klásky vyrůstají v počtu 6 až 10, jsou přisedlé, jednotlivé, ploché, s až 12 květy a 1 plevou, vyrůstají na protilehlých stranách vřetene klasu, ke kterému jsou přiloženy svou užší stranou. Pluchy jsou špičaté, bez osin, plevy dosahují asi 3/4 délky klásků, klasy přímé, jejich vřeteno je mezi klásky vlnitě zprohýbané. Plodem je obilka. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Cesty, pastviny, návsi, zahrady, rumiště, meze, sušší louky.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR velmi hojně až obecně od nížin po podhorské oblasti, celkově roste v celé Evropě a v mírném pásmu Asii, druhotně byl rozšířen i do mnoha dalších částí světa.

UŽITÍ:

Jílek vytrvalý se pěstuje na loukách jako důležitá pícnina. Využívá se i jakou součást travních směsí určených k výsevu na silně sešlapávaných nebo parkovacích plochách.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

vláďa napsal(a) dne 19.11.2013:
jílek vytrvalý je i léčivou rostlinou. Léčí rakovinu,průjem,krvácení a malárii. Semena mají výživovou hodnotu jako oves. bylinář Vláďa

jirka napsal(a) dne 6.3.2012:
jo taky mi připadá simpatycká ale jak se rozmnožuje?

Martin Jílek napsal(a) dne 25.3.2010:
Ano taky se přidávám k příznivcům.A zdravím jmenovce:))

Inka napsal(a) dne 8.10.2008:
Ahoj,
prosím jak poznám pýr plazivý od jílku vytrvalého? Přijdou mi úplně stejné. Rostlinku jsem si vylisovala a teď nevím, která z nich to je. Díky.

  • jana napsal(a) dne 30.5.2010:
    Na první pohled je těžké od sebe jílek a pýr rozeznat, ale ve skutečnosti je to prosté - rozdíl je v postavení klásků na stonku. Zatímco jílek ke stonku přisedá bokem klásku, pýr prostředkem.

Martin Jílek napsal(a) dne 29.3.2008:
Tuto rostlinu přímo zbožňuji - ať žije Jílek!!!

  • Tomáš Jílek napsal(a) dne 19.10.2009:
    Ano, máte pravdu, také je mi sympatická :-)

Nemáte oprávnění psát komentáře.