Saxifraga rosacea - lomikámen trsnatý

Syn.: Saxifraga decipiens, Saxifraga caespitosa, Saxifraga petraea, Saxifraga groenlandica
Slovensky: Lomikameň trsnatý

Čeleď: Saxifragaceae - lomikamenovité

 

POPIS:

Vytrvalá, hustě trsnatá, celá žláznatě chlupatá, 10 až 30 cm vysoká bylina. Květonosné lodyhy přímé, nevětvené, řídce olistěné, vyrůstají z přízemní listové růžice, sterilní výběžky krátké, hustě olistěné. Listy v přízemních růžicích a na sterilních výběžcích v obrysu kopisťovité, 3 až 7klané nebo dílné, alespoň na okrajích stopkatě žláznaté, lodyžní listy 3 až 5klané nebo díné, jen nejhořejší někdy celistvé a pak úzce kopinaté, úkrojky všech listů převážně na konci zakončeny krátkou osinkou. Květy uspořádány ve 2 až 10květých vrcholičnatých latách, někdy květy jednotlivé. Květní stopky žláznaté, kalich max. do poloviny srostlý, celý žláznatý, květy 5četné, bílé až nazelenalé. Plodem je tobolka. Kvete v IV až V.

STANOVIŠTĚ:

Skalní stěny, balvanité sutě, na stanovištích obvykle k severu obrácených, ale nezastíněných, v průběhu celého roku s vyrovnanými vlhkostními poměry, na místech, kde půda ani během léta zcela nevysychá.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně v Českém středohoří a Českém krasu, vzácně ve skalnatých kaňonech některých řek středních Čech a jihozápadní Moravy, jinde chybí, poddruh lomikámen trsnatý vlnatý (subsp. steinmanii) roste pouze v údolí Labe a Jizery. Celkově roste na Islandu, Faerských ostrovech, v západním Irsku, severním Welsu a ostrůvkovitě v západní a střední Evropě (Německo, Polsko, ČR, Rakousko).

PĚSTOVÁNÍ:

Poměrně často bývá pěstován na zahradách, skalkách či hřbitovech v několika kultivarech s květy např. růžovými nebo červenofialovými. Preferuje spíše stinné stanoviště a za vhodných podmínek vytváří časem souvislé, kobercovité porosty.

Nemáte oprávnění psát komentáře.