Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 17193

Arum maculatum - árón plamatý

Slovensky: Áron škvrnitý

Čeleď: Araceae - árónovité

 

POPIS:

Vytrvalá 15 až 50 cm vysoká bylina. Listy střelovité, dlouze řapíkaté, čepel až 20 cm dlouhá, někdy tmavě zeleně až hnědě skvrnitá. Květy uspořádány v až 10 cm dlouhé palici obklopené asi 25 cm dlouhým, žlutozeleným toulcem. Na dolní, v toulci skryté části palice jsou květy samičí sestávající jen ze semeníku a blizny, v horní části palice vyrůstají květy samčí. Květenství árónu funguje jako jakási jámová past na hmyz, který přilákán "vůní" mršiny, jež palice árónu vydává, usedá na okraj toulce, po jehož hladkém a kluzkým olejem pokrytém povrchu sklouzne dolů, kde se nachází samičí květy a roztok s nektarem. V cestě nazpět mu brání nejen kluzký povrch, ale i směrem dolů namířené štětiny jalových (neplodných) květů. Teprve když jsou květy opyleny, toulec zavadne a hmyz je osvobozen. Krátce před tím však ještě pukají prašníky ze samčích květů, takže osvobozený hmyz se navrací "do světa" obalen árónovým pylem. Spadne-li pak do dalšího toulce, bude se příběh opakovat.
Plodem árónu jsou zářivě červené bobule, které při svém růstu roztrhnou spodní části toulce. Kvete v IV až V.

STANOVIŠTĚ:

Listnaté nebo smíšené, vlhčí nebo lužní lesy, na půdách vápnitých, vlhkých, humózních, kyprých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR poměrně vzácně jen v Čechách, převážně v nižších a teplých polohách, na Moravě zřejmě chybí. Celkově roste v jižní a střední Evropě, na severu po jih Švédska, na východě po Kavkaz.

JEDY:

Árón snad obsahuje jakousi prchavou látku (alkaloid?) aroin, které bývá přisuzován toxický účinek. Přítomnost této látky v rostlině je však některými autory zpochybňována, podle některých zdrojů jsou za její jedovatost odpovědny šťavelany. Vedle toho jsou přítomny saponiny, glykosid štěpící se na kyanovodík, v plodech pak červené barvivo lykopin a další látky. Vařením, pražením nebo sušením jedovatost árónu mizí.
Árón působí dráždivě a zánětlivě, na pokožce vyvolává zrudnutí, někdy i puchýře, po jeho požití může dojít k zánětu sliznic dutiny ústní, rtů, jazyka a hrtanu, objevuje se silné slinění nebo i zvracení, po vstřebání ze zažívacího traktu porušuje srdeční činnost, ochromuje centrální nervový systém, objevují se křeče, zorničky jsou rozšířeny, smrt přichází v komatu. Otravy byly pozorovány u dobytka i lidí.

UŽITÍ:

V minulosti se rozmělněných (a uvařených) árónových hlíz užívalo k nastavování mouky nebo se z nich vyráběl árónový škrob, tzv. portlandské ságo (uvařené hlízy jsou jedlé, obsahují asi 70 % škrobu). Z hlíz se rovněž připravovala lepící pasta.

LÉČITELSTVÍ:

Dříve se užívalo árónového oddenku a natě při zažívacích obtížích, revmatismu, nachlazení, chrapotu, bronchitidě nebo při zánětech v dutině ústní, nose, krku a žaludku. V současnosti se užívá téměř výhradně jen v homeopatii.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Katka Žílová napsal(a) dne 23.5.2015:
Tuto rostlinku jsme našli s kamarády v údolí nedaleko lázní Smraďavka a před několika dny rovněž poblíž přehrady u Koryčan. Tedy v Chřibech na Moravě roste !!! Katka

Věra napsal(a) dne 4.5.2015:
Áron roste na Nemošické stráni u Chrudimky mezi záplavou medvědího česneku. http://cs.wikipedia.org/wiki/Nemo%C5%A1ick%C3%A1_str%C3%A1%C5%88

Petr napsal(a) dne 1.5.2015:
"V ČR poměrně vzácně jen v Čechách, převážně v nižších a teplých polohách, na Moravě zřejmě chybí." Tohle musím vyvrátit, jelikož jsem Áróny viděl v přerovské chráněné oblasti Žebračka, která se na Moravě nachází. :)


Jaroslav Macek napsal(a) dne 18.4.2015:
Chraněná lokalita se nazývá ARONKA mezi Vysokým Mýtem a obcí Tisová, kde je rozsáhlé naleziště této krásné rostliny.
Jsou tam stovky kvetoucích rostlin u řeky Loučné.

Hana Gočová napsal(a) dne 24.8.2014:
Při včerejším cyklovýletě jsme na tuto rostlinu narazili cestou z Telnice do Liboňova při obou okrajích silničky. Nešlo si ho nevšimnout pro jeho krásnou červenou barvu.

Hanka Bučková napsal(a) dne 20.8.2014:
Našla jsem tyto rostliny za Libercem. Směr Frýdlant.

Dana Alexová napsal(a) dne 22.5.2014:
Našli jsme letos Květen 2014, krásně kvetoucí v lokalitě Javorník Bílé Karpaty,Filipovo ůdolí.Je to nádherná květina,učarovala nám.Myslela jsem že je to druh kaly.Mám radost ,že se mohu podělit.


Milena Rutkovská napsal(a) dne 9.4.2014:
Včera v Kryštofově Údolí při sběru medvědího česneku jsem list aronu ochutnala a vyplivla /v domnění, že jde o trs šťovíku, ale hned mne napadlo, že mezi česnekem na břehu potoka pod stromy asi těžko půjde o šťovík ... :-)/ Zakrátko mne začal pálit jazyk a rty. Což vydrželo asi dvě až tři hodiny a na rtu a na jazyku se udělal puchýřek, který do rána celkem zmizel. Též slinění se dostavilo ... takže jsem nechtěně lokalizovala další výskyt této pěkné rostiny ...

Marcela napsal(a) dne 7.9.2012:
K naší radosti jsme objevili skupinku áronů pod Novým Herštejnem

petr napsal(a) dne 10.5.2012:
Velké množstní kvetoucích (1.května 2012) áronů plamatých v lokalitě bažantnice u Heřmanova Městce (směr Klešice) - na velké části lokality vytěženy stromy, a tím poničeno přirozené prostředí.

Jirka napsal(a) dne 11.9.2011:
Roste také blízko České Třebové.Až dnes jsem zjistil na této stránce, že je to Áron plamatý.Dík

Anna napsal(a) dne 27.8.2011:
Nalezen na Moravě v Blízkosti Čeložnice u Kyjova.



Mirek napsal(a) dne 3.8.2011:
Aron plamatý jsem objevil několik kusů odkvetlých v lesoparku Homolka v Plzni.

Svatava Cigánková napsal(a) dne 1.8.2011:
Áron plamatý roste v Divoké Šárce v Praze mezi Dívčím skokem a Nebušickou skálou na břehu potoka, vedle mostku.
1. 8. 2011

Jan Soukup napsal(a) dne 1.8.2011:
Před rokem se nám na zahradě v Kolíně objevila zničeho nic rostlina se zajímavými listy.Letos vykvetl krásný žlutý květ(přesně jako je na fotografii v tomto herbáři)a v současné době, po uschnutí listů zůstal stvol s nádherně červeně vybarvenými bobulemi.
Na této Vaší stránce jsem zjistil, že jde o Áron plamatý.Kde se ale vzal na naší zahradě, prakticky ve městě, to je nám záhadou.JS.

Božka Skolozdrová napsal(a) dne 9.5.2011:
V Irsku rastie skoro vsade. Velmi ma prekvapila informacia, ze hluzy su jedle, a dokonca sa nim nastavovala muka.

Tereza Gregušová napsal(a) dne 8.5.2011:
U nas taky roste..Prusinovice na Kromerizsku:-) tak zrejme nebude na Morave tak vyhynuly, jak se zdalo:-)

ota.karel napsal(a) dne 27.3.2011:
Na Moravě jsem áron vídal skoro 30let za Podhradím nad Dyjí, bohužel vždy až jeho červené bobule, protože jsem tam býval v srpnu na dovolené. Moc bych chtěl vidět jeho květ, ale dožiju i bez něj. To místo je za Podhradím dolů po proudu řeky. Je tam vysoká skála napravo a pár desítek metrů za ní po pravé straně je toho áronu snad 10ti metrový pruh a cesta odbočuje doleva (byl jsem tam asi před 5ti roky).


Jana Čožíková napsal(a) dne 23.3.2011:
U nás taky kvete co já pamatuji a bydlím na Slovácku, přesněji v obci Radějov, je tu jedno místečko, kde se objevuje rok co rok v hojném počtu...

pan Jan napsal(a) dne 27.9.2010:
Dobrý den, našli jsme jej na Fulštejnu v Osoblažském výběžku. Bylo to na konci srpna a zaujaly nás jeho ostře červené až naoranžovělé bobule na silném stonku. Až tento WEB nám pomohl určit, co jsme vlastně viděli. Děkujeme. Mám i nějakou tu fotku.

Antonín Dušátko napsal(a) dne 13.5.2010:
Árón plamatý v květu jsme nalezli v oblasti Pálavy dne 8.5.2010

MK napsal(a) dne 6.12.2009:
Roste ve Vratimově směrem na Frýdek - Místek. V současnosti lokalita devastována průmyslem i zásahy ochranářů.

Karel Švanda napsal(a) dne 10.6.2009:
áron plamatý byl letos nalezen odkvetlý i u Křížového buku (nad Lískou u české Kamenice) v rezervaci. Pro zájemce mohu poskytnout i foto.

Srbová napsal(a) dne 21.4.2009:
Roste na Hukvaldech pod hradem.

Jiří Valíček napsal(a) dne 10.4.2009:
Áron plamatý na východní Moravě neroste, jedná se o velmi podobný áron východní (Arum cylindricum).

Jakub Kučera napsal(a) dne 5.4.2009:
Taky jsem ho hojně našel na jížní moravě v oblasti bílých karpat konkretně čertoryje a okolí

Martin P. napsal(a) dne 29.1.2009:
Prokázaný výskyt v jižní části Bílých Karpat, konkrétně Filipovské údolí (místy hojný).

Barbora Tesařová napsal(a) dne 17.8.2008:
Jsem to našla na Moravě, 17.9.2008 v údolí řeky Bobravy mezi Tetčicema a Střelicema (okres Brno-venkov).