Reynoutria japonica - křídlatka japonská

Syn.: Polygonum cuspidatum, Polygonum zuccarinii, Pleuropterus cuspidatus, Reynoutria henryi, Tiniaria japonica
Slovensky: Krídlatka japonská

Čeleď: Polygonaceae - rdesnovité

 

POPIS:

Vytrvalá, dvoudomá, až 2,5 m vysoká bylina. Lodyha přímá, dutá, křehká, červeně skvrnitá, v horní polovině větvená. Listy řapíkaté, celistvé, celokrajné, vejčité, na vrcholu špičaté, na bázi uťaté až klínovité. Květy uspořádány v hustých, úžlabních latách mnohokvětých, až 12 cm dlouhých lichoklasů, jsou drobné, bílé až narůžovělé, samčí květy jsou s 8 tyčinkami, samičí se 3 čnělkami zakončenými třásnitými bliznami. Plodem je nažka. Kvete v VII až IX.

STANOVIŠTĚ:

Břehy, okraje vlhkých křovin, okolí lidských sídel, skládky, rumiště, vlhčí příkopy, na půdách vlhkých a převážně kyselých.

ROZŠÍŘENÍ:

Pochází z východní Asie (Korea, Čína, Japonsko), kde roste v nadmořských výškách až do 4000 m. V Evropě je pěstována od roku 1825 a velmi často zplaňuje. U nás se spontánně šíří zejména podél vodních toků, v okolí lidských sídel a na dalších stanovištích uvedených v předchozím odstavci, kde často vytváří mohutné a neproniknutelné porosty.

PĚSTOVÁNÍ A UŽITÍ:

Obojí velmi podobné jako u křídlatky sachalinské.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Anonym napsal(a) dne 12.8.2013:
V knize Přírodní léčba boreliozy / Storl, Wolf-Dieter/ je tato bylyna uváděna jako jedna z těch, které mohou spolupůsobit při léčbě boreliozy.

  • Hanka C. napsal(a) dne 3.5.2014:
    To mě právě zaujalo - máte někdo zkušenost? Mám plnou vanu kořenů a chystám se je začít požívat... Jak je rozdrtit na prášek?

Kotrlová Anna napsal(a) dne 17.11.2012:
Dozvěděla jsem se, že kořeny křídlatky a oddenky napadají ydivo a základy budov, takže na pozemku zamořeném křídlatkou je zakázáno stavět budovy. Anglický zdroj.2124

Martina Z. napsal(a) dne 11.5.2011:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je tato rostlina jedovatá? Děkuji

Ing.Vaclav Duchek napsal(a) dne 4.5.2011:
Věřím, že tato rostlina může být i užitečná. Ale co s ní, když jí v zahradě nechceme, zvláště když se tolik rozšířila ? Jinými slovy, jak a čím jí vyhubit, když samotné vykopání nepomáhá ? Děkuji za radu.

  • Simona Zvonková napsal(a) dne 8.5.2011:
    Zdravím, zkusila bych herbicidy, které rostlinu vyhubí až ke kořínkům včetně oddenků, kterých má rostlina nespočet... Na přesné přípravky se informujte ve spec. prodejnách.

  • Tomáš Rajnic napsal(a) dne 5.9.2011:
    Na Slovensku je považovaná za invazívnu burinu a musí sa hubiť. Najúčinejšie je postriekať na jeseň.

Marek Kučera napsal(a) dne 26.3.2009:
Nemyslím si že túto rastlinu by sme mali z hladiska liečivosti zanedbávať Najnovšie výzkumy potvrdili účinky extraktov ,čoho dôsledkom je aj prípravok Evelor

montyzc napsal(a) dne 12.9.2008:
Viaceré doplnky výživy s obsahom resveratrolu sa vyrábajú ako extrakt z jadierok červeného hrozna, z grepových kôstok, z kôry borovice čiernej, ale predovšetkým z koreňa krídlatky. Ak si teda v súvislosti s resveratrolom zaželáme "na zdravie!", nemusí to nevyhnutne znamenať štrngnutie pohára s vínom.


V čom sa nachádza resveratrol?
hrozno (šupka i semená)
orechy
červený grep
granátové jablká
niektoré druhy drobného bobuľovitého ovocia (ríbezle, čučoriedky)
kôra borovice čiernej
predovšetkým koreň krídlatky japonskej
Účinky resveratrolu

chráni srdcovo-cievny systém, okrem iného tým, že znižuje tvorbu "zlého" LDL-cholesterolu a zvyšuje tvorbu "dobrého" HDL-cholesterolu
má kladný vplyv aj na pľúca, predovšetkým v prípade chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, ale aj pri astme
bráni nadmernej zrážanlivosti krvi, je teda prevenciou trombózy
má protirakovinové účinky, spomaľuje rast rakovinových buniek, je schopný ich aj ničiť, aktivizuje schopnosť regenerácie zdravých buniek
má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky
má antialergické účinky, pretože neutralizuje vylučovanie histamínu
znižuje riziko demencie, teda aj riziko vypuknutia Alzheimerovej choroby
je efektívnym kozmetickým prostriedkom, pretože bráni predčasnému starnutiu, obnovuje kolagénové vlákna, udržuje hladkosť a pružnosť pokožky
zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu
je veľmi efektívny pri retinopatii (poškodenie sietnice oka) u cukrovkárov a hypertonikov, má blahodarný vplyv na zrak

Jaroslava Wendlová napsal(a) dne 29.5.2008:
Kridlatka japonská obsahuje dôležitú účinnú látku resveratrol, ktorá sa využíva vo farmaceutickom priemysle. Je možné z domácich druhov rastliny pripravovať čaj k vnútornému použitiu? Ak áno, kde je možné zakúpiť semená alebo rastlinu v Čechách alebo na Slovensku?

  • Jos. A. Zentrich - bylinář napsal(a) dne 30.5.2008:
    V Čechách a na Moravě vedle křídlatky japonské a křídlatky sachalinské roste ještě křídlatka česká, Reynoutria bohemica CHRTEK, což je kříženec obou uvedených druhů. Žádná z těchto křídlatek se ale nepokládá za léčivou rostlinu. Průzkum jejich léčivých látek nebyl dělán, proto případný obsah revestratolu není znám. Nicméně, revestratol se jen neochotně rozpouští ve vodě, takže čajová forma by tak jako tak nebyla příliš přínosná. Na trhu je řada přípravků s revestratolem, který se pro farmaceutické účely získává z vinné révy.

Nemáte oprávnění psát komentáře.