Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 26445

Fragaria vesca - jahodník obecný

Slovensky: Jahoda obyčajná

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 5 až 30 cm dlouhá bylina s větveným oddenkem, s přízemní listovou růžicí a s plazivými, kořenujícími výhonky, které vyrůstají z paždí listů. Lodyha v dolní části odstále chlupatá, v horní části přitiskle chlupatá. Listy trojčetné, dlouze řapíkaté, lístky hrubě pilovitě zubaté s osténkami na konci zubů, chlupaté. Květní stopky přitiskle chlupaté, květy oboupohlavné, pravidelné, 5četné, v chudém vrcholíku, bílé, kališní lístky za plodu odstávající až nazpět ohnuté. Souplodí (=jahoda) kulovité až kuželovité, červené, snadno opadavé. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Paseky, lesní okraje a cesty, lesní křovinaté stráně, sutě, příkopy, preferuje půdy humózní, mírně suché až mírně vlhké, neroste na půdách velmi kyselých a velmi chudých, na světlinách obvykle bohatě plodí, v tmavších lesích bývá často neplodný.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území od nížin až do horských oblastí hojný, pouze v nejvyšších polohách vzácný. Celkově roste takřka v celé Evropě, chybí pouze v jižním Řecku, v egejské oblasti, v černomořské části Ukrajiny a v dolním Povolží, druhotně rozšířen v severní a jižní Africe, ve východní Asii, v Severní a Jižní Americe a na Novém Zélandu.

LÉČITELSTVÍ:

Sbíranou částí je list (Folium fragariae), který se trhá v době květu a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Listy se také někdy fermentují.
Obsahuje až 10% tříslovin, flavonoidy, kvercitrin, kvercetin, třísloviny, vitamín C, draslík, malé množství silice s citrónově vonnou složkou a další látky. Plody obsahují cukry, pektiny, organické kyseliny, aromatické látky, antokyan, fragarin a a další látky.
Jahodník působí mírně svíravě a protizánětlivě, užívá se zejména jako posilující prostředek při rekonvalescenci, při zánětech střevní sliznice spojených s průjmy, při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích, kdy se užívá vnitřně (3 g lístků na 2 šálky vody, ve které se mírně povaří), zlepšuje metabolismus kyseliny močové, snižuje lámavost vlásečnic. Obklady z jahodníku se užívají při krvácivých hemeroidech nebo při mokvavých ranách, jako kloktadlo se jahodníku užívá při zánětech v ústní dutině či při zápachu z úst.

DALŠÍ UŽITÍ:

Možná víte, že jahody jsou jedlé a velmi chutné, snad proto, protože obsahují až 8% cukru. Jsou natolik dobré, že ve středověku byly symbolem pokušení. Některé pověstí říkají, že lidé, kteří po nich touží, se změní v obludy. - Přeji dobrou chuť.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Sloboda Tomáš napsal(a) dne 1.5.2010:
miluju jahody

Gabča napsal(a) dne 12.10.2009:
Som veľkým milovníkom týchto malých červených "bytôstok". Mala som ich dokonca v svadobnej kytici(presnejšie - košíku). Celá rastlina je naprosto úžasná. Na jar v kvete zbieram mladé listy, hlavne tie na okrajoch lesa, sú výraznejšie, sýtejšie s jemnými chĺpkami. Čaj z ních môžete piť stále ako náhradu čierneho čaju. Plody majú dobré detoxikačné účinky. Skúste májovú kúru - celý deň jete len jahody, prípadne jahodový čaj z listov. A veľa čistej vody na odplavovanie škodlivýn. Záhradné plody sa na to moc nehodia. Majú menší obsah účinných látok. Sušené listy pridávam do jarných čajov a v zime a jeseni do zmesí na posilnenie organizmu. Tiež ich pestujem v záhradke, ale nesadila som ich tam. Prišli samé a usadili sa tu. Nevyháňam ich ani z trávnika, len poplazy ktoré rastú do skalky odvraciam, nech sa zakoreňujú na inom mieste. Sú to vďační spoločníci.

Pavel napsal(a) dne 5.5.2009:
Dobrý Den nasadil jsem si lesní jahody domů na zahrádku přidal lesní hrabanku a nádherně rostou :-) plody větší a asi tak stejně chutný jako na louce u lesa :-)