Chaerophyllum aromaticum - krabilice zápašná

Syn.: Myrrhis aromatica
Slovensky: Krkoška voňavá

Čeleď: Apiaceae - miříkovité (okoličnaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 50 až 200 cm vysoká bylina vonící po mrkvi. Lodyha přímá, rýhovaná, někdy červeně skvrnitá nebo červená, v dolní části s bílými, odstálými, štětinovitými chlupy, v horní části zcela nebo téměř lysá. Listy 2x zpeřené, dolní dlouze řapíkaté, s čepelí až 25 cm dlouhou, horní menší a s kratším řapíkem, nejhořejší téměř k listové pochvě přisedlé, zejména dolní listy chlupaté, horní chlupaté obvykle jen na spodní straně na žilkách. Dolní listy s 3 až 4 jařmy lístků složených dále z lístečků, které jsou v nejspodnější části dále zpeřené, ostatní jsou obvykle celistvé, na bázi zaokrouhlené až klínovité, na vrcholu zašpičatělé a na okraji 2x pilovité. Okolíky jsou složeny z 12 až 22 okolíčků, obal chybí nebo jen z 1 až 2 brzy opadávajících listenů, obalíčky z 6 až 10 kopinatých a na okraji brvitých listenů s širokým blanitým lemem. Květy 5četné, korunní lístky asi 1 mm dlouhé, v jednom květu různě velké, na vrcholu hluboce vykrojené. Plodem je dvounažka. Kvete v VI až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Trávníky, břehy, okraje vlhčích lesů, křoviny, houštiny, příkopy, rumiště, zahrady, podél cest, v okolí lidských sídel, na půdách čerstvě vlhkých, dusíkatých, výživných, plus mínus neutrálních, stanoviště polostinné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste takřka na celém území, ale dosti nerovnoměrně, místy je velmi hojná (např. střední Čechy), jinde vzácná nebo zcela chybí (např. Šumava), převážně se vyskytuje v pahorkatinách, v teplých nížinách a v horských oblastech méně, dále se šíří zejména na antropogenních stanovištích. Celkově roste v Evropě na západě po východní Německo, na východě po Ural, na jihu po sever Itálie a Balkán.

Nemáte oprávnění psát komentáře.