Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 36930

Equisetum arvense - přeslička rolní

Syn.: Equisetum pratense, Allostelites arvense
Slovensky: Praslička roľná

Čeleď: Equisetaceae - přesličkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, výtrusná bylina. Letní, neplodné lodyhy 10 až 70 cm vysoké, zelené, přeslenitě větvené, mělce rýhované, lodyžní žebra téměř hladká, zuby lodyžních pochev celé hnědé až téměř černé, někdy s úzkým blanitým okrajem, v délce 1/3 až 1/2 délky pochvy, větve vyrůstají v přeslenech, obvykle jednoduché, jen zřídka větvené, pochvy větví se 4 zuby. Jarní plodné lodyhy 10 až 30 cm velké, světle hnědé, pochvy nafouklé, její zuby navzájem oddělené, bez blanitého lemu, výtrusnicový klas válcovitý, do 4 cm dlouhý. Jarní lodyhy odumírají ještě před vznikem letních, zelených lodyh. Zralost výtrusů: III až V.

STANOVIŠTĚ:

Pole, náspy, podél cest, louky, břehy, často na stanovištích ovlivněných lidskou činností, na půdách hlubokých, s vyšší hladinou spodní vody, kyselých až slabě zásaditých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně až obecně od nížin po horské oblasti (max. 1390 m n.m.). Celkově roste v celé Evropě vyjma Azorských ostrovů, v Asii na jihu po Írán, Himálaj a Čínu, dále roste v Grónsku, v Severní Americe na jihu po Kalifornii, zavlečena byla na Nový Zéland a zřejmě i do jiných oblastí světa.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se letní, zelené, neplodné lodyhy, které se seřezávají v období od června do září. Suší se ve stínu za teplot do 40 °C.
Droga obsahuje zejména kyselinu křemičitou (až 7 %, z nichž asi 12 % je rozpustných ve vodě) a dále asi 4 % steroidních saponinů, flavonoidní glykosidy (qyurcetin, luteolin, campherol), hořčiny, organické kyseliny (např. kyselina jablečná), silice, třísloviny a stopy alkaloidů.
Přeslička působí výrazně hojivě, močopudně, zvyšuje pružnost a pevnost cév (kyselina křemičitá), užívá se při zánětech močového ústrojí nebo při močových či ledvinových kaméncích, zevně podávaná urychluje hojení ran, působí antirevmaticky (z půdy přijímá relativně velké množství zlata), ve formě kloktadla se užívá při angíně, zánětech dutiny ústní, katarech průdušek, k zastavení krvácení z nosu (při výplachu nosu je nutné do odvaru přidat sůl, "aby to nepálilo"), proti vypadávání vlasů, při hemeroidech apod. Pravidelné a dlouhodobé užívání přesličky v malých dávkách (0,15 l odvaru denně) údajně výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.
Přeslička se podává se nejčastěji ve formě odvaru (4 čajové lžičky drogy na 1/4 vody, vaří se 10 až 15 minut), který se při urologických nebo revmatologických chorobách pije v množství 0,75 až 1 l, v ostatních případech 0,5 až 075 l denně. Ve formě vlhkých nebo kašovitých obkladů se přeslička užívá na špatně se hojící rány, bércové vředy, píštěle apod.

UŽITÍ:

Přesličkovou natí lze velice snadno umýt a vydrhnout nádobí - zvláště při pobytu v přírodě je to prostředek vhodnější než třeba saponát.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Kamila Brennerová napsal(a) dne 13.9.2012:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je přeslička opravdu vhodná při zadržování vody v těle? Děkuji.

luba napsal(a) dne 8.8.2012:
dobrý den,prosím o radu.Manžel má nádor v krku,chodil na ozařování,ale po ozářkách se mu v ústech udělali afty.Zkoušeli jsme všechno možné,pomohlo by mu kloktání a výplach úst z přesličky? děkuji za odpověď


Venda napsal(a) dne 3.6.2011:
Prosím byl mě vyoperován nádor v močovém měchýři,nezasáhl svalovinu a nejsou žádné metastáze.Chci se zeptat jestli mě může pomoci čaj nebo užívání přesličky zastavit nebo vyléčit tak aby se nádor nemohl opět objevit.Děkuji Venda


angala napsal(a) dne 13.9.2010:
takze je preslicka jednodelozne nebo dvoudelozne?
dekuju

Anetta Dargocka napsal(a) dne 5.8.2009:
Chcela by som sa opytat ci ma niekto skusenosti s vyliecenym ostrohom na pate pomocou praslicky polnej?

Šimon Leitgeb napsal(a) dne 8.5.2009:
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli má stejné účinky i přeslička lesní??? U nás totiž v lese roste mnohem víc přesliček lesních než rolních. To co jste tam napsali mě velmi zaujalo. A dokázala by přeslička rolní pomoc viléčit rakovinu??? A může starý člověk, který pravidelně užívá přesličku chytit rakovinu a když ji ten člověk pravidelně používá tak má alespoň 50 procent šanci se viléčit??? Jestli mi odpovíte, tak vám moc děkuji.


mirek napsal(a) dne 19.2.2009:
zaujmalo by ma či praslička lesná má liečivé účinky ako praslička roľná ďakujem.

Solanská Dana napsal(a) dne 12.8.2008:
Ikdyž jsem přesvědčena o léčivých účincích této rostliny mám bohužel velký problém s přemnožením přesličky rolní na zahradě.Nepomáhají ani osvědčené postupy,prosím o radu.


Charvátová Zuzana napsal(a) dne 30.7.2008:
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda se dá přeslička rolní použít vnitřně na vyhojení lehkého akné pleti-obličeji, předem děkuji za odpověd. Když má čistící účinky, a kolikrát denně ji můžu v kombinaci s heřmánkem a kopřivou pít? Děkuji Zuzana Ch.


Verča napsal(a) dne 13.7.2008:
Mužu se zeptat, nevíte náhodou do které třídy přeslička rolní patří? Jestli jednoděložné nebo dvouděložné? Děkuji předem.