Hamamelis virginiana - vilín virginský

Slovensky: Hamamel virgínsky

Čeleď: Hamamelidaceae - vilínovité

 

POPIS:

Opadavý, až 5 m vysoký keř. Listy krátce řapíkaté, obvejčité až kosníkovité, na okraji mělce laločnaté. Květy na brachyblastech (= zkrácených postranních větvích) dvou a víceletých větví, 4četné, korunní lístky cca 1 cm dlouhé a 1 mm široké, mírně zvlněné, žluté, vzácně červené. Plodem je tobolka dozrávající na podzim dalšího roku. Kvete v IX až XI.
Latinské druhové jméno je odvozeno z řeckých slov hama=současně a mélon=jablko (loňské plody zůstávají na rostlině současně s novými květy).

PŮVOD:

Východ USA.

PĚSTOVÁNÍ:

Vilín virginský byl do Evropy prvně dovezen roky 1736, u nás je pěstován od roky 1880. Pěstuje se téměř stejně jako vilín japonský, vyžaduje pouze vlhčí půdu a snese i umístění v polostínu.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jana Boušková napsal(a) dne 1.6.2011:
Čím je VILÍN užitečný? Je některá jeho část léčivá?

  • Jana napsal(a) dne 11.6.2011:
    Vilín virginský se přidává do tonika na čistění a zjemnění pleti :Na množství 1/2 sklenice: 2 lžíce čerstvého kukuřičného mléka, 2 lžíce destilované vody, 2 lžíce 40% alkoholu, 2 lžíce vilínu virginského. Smíchejte a používejte stejně jako tonika, zakoupená v obchodech. Pokud máte velmi suchou pleť, můžete alkohol částečně nahradit vodou.

  • Marie P. napsal(a) dne 16.6.2011:
    Využívají se listy vilínu, které obsahují třísloviny- působí tedy jako adstringens (stahující účinky) a při zástavě krvácení. Bývá také součástí mastí při hemeroidech.

  • Zrzavecká Eva napsal(a) dne 18.11.2011:
    Dobrý den, prosím Vás o radu, neteř je těhotná, má velké problémy s hemeroidami, prosím Vás co by si měla koupit. Byla i u lékaře, ten jí dal nějakou mast a nepomáhá. Jestli by jsme neměli koupit nějaké byliny. Neteř moc zkouší bolestí. Děkuji Zrzavecká Eva

Nemáte oprávnění psát komentáře.