Medicago sativa - tolice setá (tolice vojtěška)

Slovensky: Lucerna siata

Čeleď: Fabaceae - bobovité (motýlokvěté, luštinaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 30 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá až přímá, tupě hranatá. Listy 3četné, řapíkaté, lístky obvejčité až obkopinaté, na bázi klínovité, na vrcholu uťaté až mělce vykrojené, na okraji zubaté, řapíčkaté, prostřední lístek s delším řapíkem. Květenství až 30květé, 1 až 7 cm dlouhé, stopkaté, květy krátce stopkaté, modrofialové, někdy světle modré, vzácně bílé, listeny čárkovité, přibližně stejně dlouhé jako stopky. Kvete v V až X.
Pozn.: Většinu dnes pěstovaných "vojtěšek" tvoří kříženci Medicago sativa a Medicago falcata.

STANOVIŠTĚ:

Často pěstována, zplaňuje podél cest, na náspech, loukách, rumištích apod., zejména na půdách výhřevných, výživných, vápnitých a kyprých, od nížin po podhorské oblasti.

ROZŠÍŘENÍ:

Původní zřejmě od Malé Asie a Zakavkazí po Střední Asii a Kašmír, u nás pěstována a často zplaňuje a stejně tak i v mnoha dalších oblastech světa (zejména Jižní a Severní Amerika a jižní Afrika).

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se květ (Flos medicaginis) a to nejlépe na počátku rozkvětu nebo semeno (Semen medicafinis) nebo celá kvetoucí nať. Vojtěšku není vhodné sbírat na polích, kde může být chemicky ošetřena, proto dávejte přednost vždy sběru vlastních výpěstků.
Droga obsahuje enzymy proteázy, lipázy a amylázy, emulsin, invertázu, pektinázu, peroxidázu, kyselinu salicylovou, kumarovou a hroznovou, glykosid tricholin, silici, třísloviny, flavonová barviva, pryskyřice, stopové prvky (draslík, fosfor, hořčík, vápník), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E, K a další látky.
Užívá se zejména při léčbě revmatismu, podporuje trávení, napomáhá správné funkci ledvin a jater.
Podává se buď ve formě čerstvé šťávy (50 až 60 g denně) nebo květu či celé kvetoucí nati ve formě prášku (4x denně 2 g). Semena se podávají naklíčená v době, kdy se již objevují první zelené lístky.

DALŠÍ UŽITÍ:

V současnosti je vojtěška celosvětově nejrozšířenější pícninou (má vysoký obsah bílkovin, lze ji sklízet několikrát do roka, dobře odolává mrazům i suchu).


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

lena napsal(a) dne 7.8.2009:
Dobrý den nevíte, kde by se dala sehnat vojtěška květ, lístky, nať? Zatím jsem sehnala pouze semena. Děkuji

  • libor napsal(a) dne 30.10.2009:
    zasadit do qetinace:)

Lenka napsal(a) dne 13.11.2008:
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat můžou mít přírodní lečiva s herbustu vliv na antikoncepci? děkuji za odpověd Lenka

Zuzka napsal(a) dne 16.4.2008:
Dobrý den, koupila jsem si přípravek Herbust na "pevnější poprsí a hormonální rovnováhu ženy", jak uvedeno na obalu. Tabletu z 90% tvoří tolice setá. Zajímalo by mě, zda ve větším množství nemůže vadit - denně se má dle návodu příjmout 6 tbl., tj. 3000 mg tolice seté. Děkuji. Zuzka

  • Jos. A. Zentrich - bylinář napsal(a) dne 12.5.2008:
    Zuzanko, mně se líbí raději volnější ňadra, je to přirozenější. Navrhuji ušetřit za Herbust. Jinak to prý docela funguje. Na ta ňadra. A i proti bolestem kloubů a páteře. Tolice setá (Medicago sativa) je vojtěška neboli lucerna a je to vlastně druh jetele. 3 g denně vás zcela jistě neohrozí.

  • Zuzka napsal(a) dne 26.6.2008:
    Děkuji za vaši odpověď :o) Sdílím váš názor a doporučuji všem ženám tento přípravek ani nezkoušet, já ani mé kamarádky jsme nezaznamenaly žádné "zvětšení ňader". Peníze takto ušetřené lze investovat rozumněji jinde. Zuzka

  • libor napsal(a) dne 30.10.2009:
    na nadra zkuste chmel (rika se, že je dobre černe pivo, doporučil bych vybiret ty piva, kde neni uveden ve složeni cukr). dale bych do jidelnicku pridal jetel, lneny seminko, oves.

Nemáte oprávnění psát komentáře.