Viburnum opulus - kalina obecná

Syn.: Viburnum lobatum, Opulus glandulosus
Slovensky: Kalina obyčajná

Čeleď: Adoxaceae - pižmovkovité

 

POPIS:

Opadavý, až 5 m vysoký keř nebo menší strom. Borka žluto až šedohnědá, podélně rozpraskaná. Listy vstřícné, řapíkaté, v obrysu široce vejčité, 3 až 5laločnaté, na okraji zoubkované, řapík nahoře rýhovaný, na bázi s palisty. Květy v chocholičnatém vrcholíku, bílé až růžové, okrajové květy velké až 25 mm, sterilní, vnitřní květy menší, oboupohlavné. Plodem jsou červeně zbarvené, až 10 mm velké, nepříjemně páchnoucí peckovice, které zůstávají často na větvích viset přes celou zimu, neboť jsou pro ptáky nepoživatelné nebo poživatelné jen v nouzi největší. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Pobřežní a jiné křoviny, lužní lesy, vlhké louky, podél cest, na půdách těžších, jílovitých, hlinitých, hlinitopísčitých, humózních, výživných, vápnitých, vlhkých, stanoviště teplé, slunné až stinné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až dosti hojně od nížin po vyšší polohy pahorkatin (max. asi 750 m n.m.). Celkově roste v celé Evropě vyjma jejích nejsevernějších a nejjižnějších částí, na východě až po Kavkaz, západní Sibiř, střední Asii, na jihu i na severozápadě Afriky.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se zejména plody (Fructus viburni opuli) a to v době zralosti, ale i kůra (Cortex viburni opuli) nebo kůra z kořenů, obojí sbírané na počátku jara.
Kůra obsahuje kumariny (esculentin, scopoletin, saligenin), glykosid salicin, tanin, fytosterol, cukr, pryskyřici, organické kyseliny (např. mravenčí, octovou, valerovou, kaprylovou), flavonoidy, třísloviny, steroly, arbutin, cyklický alkohol viburnitol, hořčinu viburnin a další látky. V plodech jsou přítomny saponiny, cukry, pektin, červené barvivo, třísloviny, vitamín C a rovněž hořčina viburnin.
Kalina se užívá zejména při léčení ženských potíží, jako jsou menstruační bolesti či křeče nebo nepravidelná menstruace (droga tlumí pohyby dělohy). Plody se osvědčily i při léčbě žaludečních vředů, zevně se kalina užívá na léčbu ekzémů a vyrážek.
Z kůry se nejčastěji připravuje odvar (jednotlivá dávka max. 3 g drogy, denní dávka max. 8 g) nebo tinktura (2x až 4x denně 1 čajová lžička). Z plodů se připravuje nálev (1/2 polévkové lžíce drcených plodů na sklenici vroucí vody, luhuje se 15 minut, berou se 4x denně 2 polévkové lžíce). Kůra z kořenů se užívá obvykle ve směsi s mléčným cukrem (usušená kůra se dobře pomele, rozetře se s mléčným cukrem v poměru 1:10 a bere se v dávkách "na špičku malého nože") jako prostředek proti potratům nebo jako poměrně spolehlivý prostředek utišující menstruační bolesti a křeče.
POZOR: Droga je při nadměrném nebo dlouhodobém užívání mírně toxická (může vyvolat nevolnost, zvracení, průjem apod.). Zcela kontraindikována je pro těhotné a kojící ženy. Toxická je nejen kůra, ale i čerstvé plody, které svou jedovatost ztrácí až po tepelném zpracování.

JEDY:

Viz. konec předchozího odstavce.

DALŠÍ UŽITÍ: 

  • Plody kaliny jsou po uvaření jedlé a lze z nich připravovat např. marmeládu.
  • Kalina je vhodnou dřevinou pro zpevňování břehů (má mělký kořenový systém, z něhož vyrůstá množství odmladků).
  • Z tvrdého, pevného a žlutavě zbarveného kalinového dřeva se vyrábějí drobné dřevěné výrobky (hračky apod.).

 

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v několika odrůdách (např. kulovitá květenství s pouze sterilními květy, odrůdy s barevnými listy nebo plody). Vyžaduje humózní, vápnitou a vlhčí půdu a spíše stinné stanoviště.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

alča napsal(a) dne 31.5.2015:
Máme na chatě kalinu obecnou (nebo tušalaj, má pěticípý list). Asi 15 let, je to 4m stromeček s obrovskou každoroční záplavou kulatých (vejdou do 2 dlaní) bílých květů. Je náááádherná, voní, když zaprší nemůže stromeček zátěž ani unést (a to jsem ji letos celkem radikálně ostříhala). Bohužel letos jsem objevila housenku na listech, které zcela prožere - květy jsou bez následků. Co to je? Jak stromečku pomoci? Nikdy se jí nic nedotklo. Prosím poraďte! Jde o běláska? Jak ho zničit?
Ale ani jsem si nikdy nevšimla, že by měla plody? Jsem jen slepá?

Jiřka napsal(a) dne 31.8.2013:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné pěstovat kalinu na zahradě mateřské školy. Děkuji za odpověď.

  • Janda napsal(a) dne 22.10.2014:
    Pokud děti nebudou jíst velké množství syrových plodů, což vzhledem k "chuti" asi ne, tak nevidím důvod proč ne. Pro jedlost je ale lepší Kalina severoamerická - Viburnum lentago.

Dusan Kopka napsal(a) dne 11.1.2013:
Dobry den.Slysel jsem ze se da vyuzit i na snizovani vysokeho tlaku.Zajimalo by me zda je to pravda.Dekuji za odpoved.

  • olga napsal(a) dne 8.12.2013:
    je to pravda.

Martin J. napsal(a) dne 9.9.2010:
Dobry den, chtel bych se zeptat jestli by z toho slo neco vypalit, nejakou dobrou palenku udelat, nebo jestli je to vhodne do vina.??dekuju za odpoved:)

  • hanka napsal(a) dne 7.2.2012:
    zdravím. stačí si k těm bobulím přičichnout a přejde vás chuť :(. smrdí myšinou. po tepelné úpravě je to možná lepší, ale víno i pálenka mají hlavně vonět, zkusila bych radši něco jiného

  • Petite napsal(a) dne 2.5.2014:
    Pálenku? Tu lze udělat naprosto ze všeho :-D
    viz. http://www.youtube.com/watch?v=dAn4M0Qk7iQ
    Kalina je spíše pro potěšení "duše" než na "spiritus" :-)

Komentáře   

oresta
# bobule kalinyoresta 2015-12-29 13:25
Nikdo nevi ale bobule jsou zdrave kdyz je pozbirat a presypat cukrem dat do tmaveho chladneho mista tak pusti scavu..potom si pridavate k caji aj s tema bobulama nebo jen zalit vrelou vodou.proti kasli a nachlazeni..mam to vyzkouseno a delame to roky rokouci aj babi to delala.

Nemáte oprávnění psát komentáře.