Antirrhinum majus - hledík větší

Slovensky: Papuľka väčšia

Čeleď: Plantaginaceae - jitrocelovité

 

POPIS:

Vytrvalé, ale u nás obvykle jednoleté rostliny. Lodyha přímá, vysoká 10 až 100 cm, obvykle lysá. Listy dole vstřícné, v horní části střídavé, čárkovité až vejčité, celokrajné, lysé nebo žláznaté. Květy uspořádané v hroznu, koruna šklebivá, pestrá, dle odrůdy v různých barvách (odstíny červené, růžové, fialové, oranžové, žluté, bílé i vícebarvené). Plodem je tobolka.
Na zahradách se pěstuje velké množství kultivarů, které se liší zejména výškou, způsobem větvení a barvou, velikostí i tvarem květů. Podle výšky se dělí na 4 skupiny:

  • Majus: Jsou vysoké 80 až 100 cm a užívají se zejména k řezu, mají plné nebo jednoduché květy, tetraploidní odrůdy a odrůdy F1 mají velké zvlněné květy.
  • Elatum: Jsou vysoké 60 až 80 cm.
  • Nanum: Jsou vysoké 40 až 60 cm, jsou více větvené a hodí se k řezu i k výsadbě na záhony.
  • Pumilum: Jsou vysoké do 20 cm.

 

ROZŠÍŘENÍ:

Pochází ze Středozemí, ale u nás často zplaňuje, zejména např. v okolí hřbitovů, na rumištích, v teplejších oblastech ČR vzácně i přezimuje a stává se rostlinou vytrvalou stejně jako ve své domovině. Zplaněle se vyskytuje i v jižní a západní Evropě a na Blízkém východě, zřídka i v Evropě střední.

PĚSTOVÁNÍ:

Hledík vyžaduje slunnou a teplou polohu. Dobře se mu daří v hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníků. Množí se semeny, které se vysazují v únoru až březnu pod sklo nebo do pařeniště, nejlépe klíčí při teplotách mezi 18 až 20 °C. Klíčící rostliny jsou choulostivé na "padání" , proto je třeba je vysévat řídce a zasklený prostor je třeba dobře větrat. Semenáčkům prospěje přiměřené sucho. Na venkovní stanoviště se rostliny přesazují v druhé polovině dubna.

Nemáte oprávnění psát komentáře.