Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 32962

Pinus sylvestris - borovice lesní (sosna)

Slovensky: Borovica lesná

Čeleď: Pinaceae - borovicovité

 

POPIS:

Vždyzelený, až 40 m vysoký, jehličnatý strom dožívající se věku až 350 let. Borka brázditá, v horní části kmene červenooranžová, v dolní části šedavá. Jehlice po 2, tuhé, špičaté, do 8 cm dlouhé a do 2 mm široké, opadávají po 2 až 3 letech. Samčí šištice nahloučeny na konci mladých letorostů, vejcovité, 4 až 8 mm dlouhé, světle žluté, samičí po 1 až 2, vzpřímené, 5 až 6 mm dlouhé, růžové, tmavě červené nebo fialové. Šišky na krátkých stopkách, na podzim se stáčejí směrem dolů, zprvu zelené, za zralosti dřevnatějící, semena dozrávají na jaře 3. roku, kdy se šiška otvírá a po vysemenění vcelku opadává, kterýžto cyklus se opakuje každých 3 až 5 let. Strom začíná kvést ve stáří 15 až 70 let dle stanoviště (nejdříve kvetou samostatně rostoucí stromy). Kvete v V.

STANOVIŠTĚ:

Světlé lesy, skály, písčiny, okraje rašelinišť, stanoviště světlé nebo jen slabě přistíněné, na půdách písčitých, kamenitých, chudých, vápnitých i rašelinných.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR po celém území vyjma poloh cca nad 1000 m n.m., velmi často pěstována v kulturních lesích a v parcích. Celkově roste na severní polokouli, na severu až po polární kruh, na jihu asi po 45° severní šířky.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se zejména pupeny (Turio pini) a to v dubnu ještě před rozvinutím.
Droga obsahuje silici (a v ní terpeny pinen, felandren, limonen, camphen, cadinen, myrcen, sylvestren, caren, cymen, bornylacetát aj.) a dále pryskyřici, třísloviny, hořčiny, aromatické kyseliny, vitamín C a další látky.
Působení drogy je protizánětlivé, usnadňuje odkašlávání, při zevním použití zvyšuje prokrvení pokožky. Vnitřně ji lze použít např. při bronchiálním astmatu na podporu odhleňování nebo při nachlazení či jiných chorobách dýchacích cest, zevně aplikovaná se osvědčila při revmatismu a různých kožních vyrážkách.
Připravuje se nejčastěji ve formě odvaru, který se buď pije (max. 5 až 8 lžic denně) nebo inhaluje (max. 10 minut 1x až 2x denně) nebo přidává do koupele (koupel je dobré nejdříve "otestovat" ve slabší koncentraci, neboť může působit dráždivě!). Léčivě může působit i prostá procházka borovicovým lesem, v němž se podle některých zdrojů vyskytuje až 100x méně bakterií nežli ve městě (všimněte si ostatně, že mnohé ozdravovny a sanatoria - zejména plicní - jsou obklopeny právě borovicemi).
Borovice by nikdy neměla být užívána dlouhodobě, neboť přítomné terpeny mohou působit poměrně silně dráždivě. Vůbec by ji pak neměli užívat lidé se zánětlivým onemocněním ledvin, jater nebo trávicího ústrojí, kteréžto orgány mohou být působením terpenů nejen podrážděny, ale v některých případech i poškozeny. Procházky borovým lesem se však samozřejmě není třeba obávat.

DALŠÍ UŽITÍ: 


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Vladimír Novák napsal(a) dne 14.6.2015:
Moc bych chtěl sazenici,nebo vzrostlý stromeček borovice lesní.V lese u nás žádné mladé nejsou a taky je z lesa nechci krást :-) mám doma dvě už asi 40ti leté ale jsou to spíše keře a mi se jedná o strom (klasickou borovici) jak rychle roste a kde bych si ji mohl pořídit.Děkuji za odpověď.

MARTIN napsal(a) dne 3.3.2014:
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či existuje nejaký údaj o množstve (mg)vitamínu C v borovicovom ihličí ? napríklad koľko mg vit. C obsahuje 100 g ihličia ?

jirka napsal(a) dne 1.3.2012:
Dobry den zajímalo by mě do jaké hloubky mohou dosahovat kořeny.předem diky za odpověd.

juliana napsal(a) dne 18.1.2011:
dobrý den sem ještě žačka a rada bych věděla na co se používá


Smax napsal(a) dne 20.8.2010:
Borovice Lesní je můj oblíbený Strom

Pavlína napsal(a) dne 26.7.2010:
Proč se někdy píše silvestris a někdy sylvestris.Nikde jsem se nedopátrala.

melianka napsal(a) dne 19.5.2010:
Co se týče borovice blatky, jejich výskyt na rašeliništích je přirozený

Marie M. napsal(a) dne 16.4.2010:
Jak rychle borovice rostou a lze jejich velikost ovlivňovat řezem?
Děkuji za odpověď

Iveta Chládková napsal(a) dne 3.11.2009:
Prosím o odpověď ( 6. třída ZŠ - přírodopis ). Jaký význam mají jehlice borovice ? Děkuji


martin napsal(a) dne 29.3.2009:
jake jsou kořeny borovice?


Klarisa napsal(a) dne 5.4.2008:
Zdravim, celkem by me zajimalo, jak vubec borovice (a celkove rosliny) pusobi na pudu, jeji pH. Pokud vim, tak jeji vyskyt na raselinistich neni dobry.