Pyrola minor - hruštička menší

Slovensky: Hruštička menšia

Čeleď: Ericaceae - vřesovcovité

 

POPIS:

Vytrvalé byliny, lodyha přímá, 10 až 20 cm vysoká, hranatá, šupinatá, bezlistá. Listy v přízemní růžici okrouhle vejčité až široce eliptické, vroubkované, slabě kožovité. Květenství 10 až 15květé, květy uspořádány ve všestranném hroznu, koruna bílá až narůžovělá, čnělka nevyčnívá z koruny. Plodem je tobolka. Kvete v VI až VII.
České i latinské jméno je odvozeno od tvaru listu, který připomíná hrušku (latinsky Pyrus=hruška).

STANOVIŠTĚ:

Polostinné jehličnaté i listnaté lesy, lesní světliny, březové háje, lesní okraje. Preferuje slabě kyselé, kypré, hlinité půdy.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území hojně, jen v teplejších oblastech místy vzácně. Celkově roste v takřka celé Evropě včetně Islandu a na Skandinávii až za polárním kruhem, na východě zasahuje do západní Sibiře, Střední Asie, na Kavkaz, izolovaně se vyskytuje v jižní Sibiři, na Dálném Východě a na Kamčatce, a dále v USA, v Kanadě a v jižním Grónsku.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Hana napsal(a) dne 3.7.2013:
Při sběru bylin do herbáře jsem dnes objevila tuto nádhernou rostlinku přímo na vyšlapané pěšince na okraji lesa mezi břízami. Přestože brouzdám často místními lesy, o této něžné rostlince jsem vůbec nevěděla. Dívám se asi jinýma očima od té doby, co dělám vnukovi herbář.U nás na karlovarsku v podhůří je na co se dívat. Příroda je kouzelná.....

Alena napsal(a) dne 7.7.2012:
Objevili jsme tuto květinu u Stožce.Byly jsme u vytržení ze spousty krásných rostlin včetně Vemeníku nebo Náprstníku.Stačí se jen ve správný čas dobře dívat.

Nemáte oprávnění psát komentáře.