Acer platanoides - javor mléč (javor mléčný)

Slovensky: Javor mliečny

Čeleď: Sapindaceae - mýdelníkovité

 

POPIS:

Strom až 36 m vysoký s široce oválnou až kulovitou korunou. Kmen až 1 m v průměru, borka za mlada světle šedá a hladká, později tmavě šedá až načervenalá a podélně brázditá. Listy vstřícné, dlouze řapíkaté, dlanitě laločnaté, každý lalok s několika zuby zakončenými ostrou špičkou, řapík při utržení roní bílé mléko. Květy v koncových chocholících, 5četné, zelenožluté, vykvétají před rašením listů. Plodem je dvounažka s velkými vodorovnými křidélky. Kvete v IV až V.

STANOVIŠTĚ:

Listnaté lesy a háje, společně s duby, lípami, buky apod., na půdách minerálně bohatých, výživných, hlinitých, čerstvě vlhkých, stanoviště polostinné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně od nížin po pahorkatiny, více ve středních a východních Čechách a na Moravě vyjma její severní části. V Evropě roste na severu až po cca 64° severní šířky a na východě až po Ural.

UŽITÍ:

Tvrdé a trvanlivé javorové dřevo je užíváno k výrobě nábytku, hudebních nástrojů apod.

PĚSTOVÁNÍ:

Často bývá pěstován v parcích a zahradách a to v řadě kultivarů lišících se zejména vzrůstem či tvarem nebo barvou listů.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Terza napsal(a) dne 22.9.2014:
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se dá javor klen také využít na tvorbu sirupu.Děkuji

Jana Doležalová napsal(a) dne 27.6.2013:
Naši sousedi mají na svojí zahradě několik krásných javorů. Z jejich semen se v naší zahradě vysemenilo mnoho stromečků. A vzhledem k tomu, že chováme ovce a kozy často a rády je spásají. Protože občas nestihnu opatřit trávu pro králíky, tak jim javorové ratolesti také předložím k jídlu.Ale dočetla jsem se v jedné publikaci o králících, že je lupení z javorů pro ně jedovaté. Ovšem naštěstí tuhle zkušenost nemám.Prosím o sdělení jak to s tou jedovatostí je.Ušáci prospívadí dobře a javorové ratolesti s chutí konzumují.Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Jana Doležalová

Magdalena napsal(a) dne 26.5.2013:
Který druh javoru se využívá pro výrobu javorového sirupu?
Děkuji

  • Jiří Svačina napsal(a) dne 11.5.2014:
    Pro výrobu javorového sirupu se využívá javor cukrový.

Jan napsal(a) dne 26.11.2009:
Pupeny na obrázku pravděpodobně patří k Acer pseudoplatanus.

Lucka napsal(a) dne 9.11.2009:
Tyto stránky se mi líbí a doufám že za informace které jsem odtud opsala do referátu do školy dostanu jedničku.
;-)

  • Vlastík napsal(a) dne 19.3.2011:
    a co studuješ? :)

Novotná napsal(a) dne 14.10.2009:
Dobrý den, mám prosbu zda někdo z Vás neví jak hluboké kořeny v dospělosti javor má.... Náš Javor má cca 50 let Děkuji N.

  • oli napsal(a) dne 21.2.2014:
    přítel je zahradník říká,že to co má nahoře má o 1/3 dole..

Helena napsal(a) dne 19.6.2009:
Můžete jej zastříhávat, ale jen jednou do roka, aby se neodstřihly semena.

Alena napsal(a) dne 24.4.2009:
Dostala jsem asi metrový "Acer platanoides" a nechtěla bych jej pustit do výšky větší než cca 3 metry. Prosím o radu, zda jej mohu zastřihovat. Nikde jsem se o tom nedočetla. Děkuji

Nemáte oprávnění psát komentáře.