Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 26335

Lamium galeobdolon - hluchavka žlutá (pitulník žlutý)

Syn.: Galeobdolon luteum
Slovensky: Hluchavka žltá

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

POPIS:

10 až 40 cm vysoká vytrvalá bylina s nadzemními výběžky. Květonosná lodyha vystoupavá, hladká, v nejspodnější části na hranách hustě chlupatá, na plochách lysá nebo velmi řídce chlupatá. Listy široce vejčité, trojúhelníkovité až okrouhlé, na okraji vroubkované. Květy v 3 až 9květých lichopřeslenech žluté, horní pysk mírně vyklenutý, dolní trojcípý, rezavě skvrnitý. Kvete IV až VI.

STANOVIŠTĚ:

Dubohabrové a dubolipové háje, roklinové lesy, křoviny, příkré svahy kaňonů, vzácně lužní lesy a městské či zámecké parky. Roste na půdách vlhkých, hlinitých, středně až silně humózních, slabě kyselých až slabě zásaditých

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR místy hojný, jinde ale chybí, převážně roste v pahorkatinách, v nížinách a horských oblastech jen vzácně. Celkově v Evropě na severu po jihovýchodní Anglii, jih Švédska a Finska a v pobaltských republikách, na jihu přes Belgii, střední Německo, jižní Čechy a střední Moravu do karpatské oblasti Slovenska. Izolované výskyty jsou na Balkáně, ve východních Karpatech, na střední Ukrajině, v povodí Volhy a v severním Íránu.

LÉČITELSTVÍ:

Přestože pitulník žlutý není oficiální drogou, obsahuje stejné účinné látky jako hluchavka bílá, takže v léčitelství jej lze i stejně použít.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

jana napsal(a) dne 20.5.2015:
Je pitulnik postříbřený léčivka jako pitulnik žluty?


Sodomka napsal(a) dne 21.5.2013:
Mám na zahrádce Pitulník postříbřený,je to vyšlechtěný.
Mohu jej užívat jako léčivý Pitulník žlutý na čaj na ledviny?
Děkuji moc za odbornou odpovědˇ.

Hezký den.

Sodomka.

Národová napsal(a) dne 21.5.2012:
Dobrý den,
prosím o radu, na zahradě u plotu mi roste něco jako pitulník (výjimečně kvete žlutě, jinak většinou bez květu), ale má výrazně panašované listy. Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď a přeji všem hezký de.
babi Lída


Jří napsal(a) dne 7.5.2012:
Našel jsem velice stejné rostliny jako pitulník ale květ mají fialový. Ví někdo jak se jmenuje? Děkuji a přeji pěkný den. Jirka