Stachys recta - čistec přímý

Slovensky: Čistec rovný

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 15 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha přímá nebo u báze krátce vystoupavá, hranatá. Listy vstřícné, dolní řapíkaté, obkopinaté, eliptické, kopinaté nebo obvejčité, na bázi klínovité, střední a horní listy přisedlé, úzce eliptické, obkopinaté nebo kopinaté, někdy až čárkovité, k bázi postupně se zužující. Lichopřesleny 6 až 16květé, dolní vzájemně oddálené, kališní cípy všechny stejné, zakončené osinkou, květy žluté s nachovou kresbou, horní pysk vyklenutý s plochým okrajem, dolní pysk 3laločný, střední lalok nejdelší a vpředu vykrojený. Kvete v V až IX.

STANOVIŠTĚ:

Slunné stráně, skalní stepi, lesostepi, lesní okraje, světlé bory, křoviny, na půdách sušších, mělkých, kamenitých, skeletových i hlubších, hlinitých, vápnitých, stanoviště slunné a teplé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně převážně v teplých pahorkatinách, v nížinách a v horských oblastech vzácně nebo chybí. Celkově roste ve střední, jižní a východní Evropě, na západě po severovýchod Pyrenejského poloostrova, na severu po severní Francii, střední Německo a Polsko, na jihu po sever Řecka, na východě až po Ural, dále roste na Krymu, v Předkavkazí a na severozápadě Malé Asie.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Bronislava napsal(a) dne 25.9.2014:
Tento rok som sa dozvedela, že niektorí ľudia ho používajú na kúpeľ bábätiek ako ochranu pred urieknutím. Vraj po kúpeli je voda zakalená, t.j. urieknutie je odstránené. Je možné, že však skôr pôsobí na bábätká slabý sedatívny účinok použitého odvaru.

  • mariah napsal(a) dne 22.6.2015:
    čistec má v liečiteľstve široké využitie, voda sa zakalí len vtedy, ak dotyčná osoba má nejaký problém.

vláďa napsal(a) dne 11.1.2012:
Semena by měli mít v botanických zahradách,které jsou v každém větším městě, nebo se dají objednat v zahradnictví Planta naturalis v Markvarticích www.plantanaturalis.com

jarecek33 napsal(a) dne 10.1.2012:
Nevie niekto kde sa dá zohnať semeno tejto rastliny ?

Marta napsal(a) dne 17.8.2011:
Jako rostlinu čistec používám od mala kdy mne maminka jej naučila používat,v létě se sbíral a sušil, jako sušený se přelil vařící vodou a nechal vyluhovat,stačilo se odvarem umít obličej a bolest hlavi povolila,jednou jsem si do odvaru namočila tampon a velmi malinko se jím dotkla rány kterou jsem měla na čele,šitou!,rána se úžasně rychle zhojila! Dnes jsem si jí vypěstovala v květináčku a krásně mi roste,jen květ je malinko jinak zbarvený než ten jenž je na obrázku u čistece přímého,zájemcům o herbář mohu zaslat foto....,díky,že u nás roste!!!

Komentáře   

Filip
# OdporúčanieFilip 2015-08-15 11:26
O účinkoch o ktorých sa vraví ja osobne môžem len potvrdiť.
Žijem v Prahe a kupujem si túto bylinku zo stránky nejlepsi-caj.webnode.cz/
Jedine odporúčam

Nemáte oprávnění psát komentáře.