Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 11340

Clinopodium acinos - pamětník rolní (marulka pamětník)

Syn.: Acinos arvensis, Calamintha arvensis, Thymus acinos, Acinos thymoides, Calamintha acinos, Melissa acinos, Satureja acinos, Calamintha thymoides, Melissa arvensis
Slovensky: Marulka poľná

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Jednoletá až tříletá, 10 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá až vystoupavá, na bázi bohatě větvená, 4hranná. Listy pýřité, vejčité, kosníkovité až okrouhlé, u báze sbíhavé, téměř přisedlé, v horní polovině zubaté. Květy ve 2 až 8květých lichopřeslenech, 6 až 10 mm dlouhé, světle fialové, vzácně bílé, korunní trubka rovná, horní pysk celistvý, mírně vykrojený, plochý, delší než tyčinky, dolní pysk 3laločný, u ústí s bílou kresbou, střední lalok trochu širší než postranní, mírně vykrojený, kalich 13žilný, s delšími chlupy na žilkách a s kratšími nebo žádnými mezi nimi. Kvete v V až VII.

STANOVIŠTĚ:

Slunné křovinaté, travnaté a skalnaté stráně, sutě, náspy, podél cest, lomy, pole, vinice, preferuje půdy suché, kypré, skeletové nebo hlinité, mírně písčité či kamenité, neutrální až mírně zásadité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojný v teplejších oblastech, jinde jen dočasně zavlékán. Celkově roste v Evropě na severu po střední Skandinávii, na východě po evropskou část Ruska kromě jeho nejsevernějších částí, ve Středomoří, dále v Turecku, na Kavkaze, v severním Íránu, druhotně v Severní Americe.