Clivia miniata - klívie (řemenatka)

Slovensky: Klívia

Čeleď: Amaryllidaceae - amarylkovité

 

POPIS:

Řemenovité listy dvouřadě uspořádány, květy v okolíku v počtu 10 až 20, na zploštěném stvolu, korunní plátky nejčastěji oranžové, někdy i žluté či krémové.

PŮVOD:

Jižní až jihovýchodní Afrika .

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: V létě běžná pokojová teplota okolo 20 °C, v období zimního klidu (říjen až leden) však teplotu nutno snížit na 4 až 10 °C, jinak rostlina nevykvete.
  • Umístění: Světlé stanoviště, ale ne přímé slunce, nejlépe polostín, v době květu a vývinu poupat rostliny nepřemisťovat.
  • Zálivka: V době vegetace udržovat substrát stále mírně vlhký, v období zimního odpočinku zálivku radikálně omezit až do doby, kdy vyroste květní stvol do výšky asi 10 až 15 cm. Zálivku pak začít opět postupně snižovat během měsíce srpna.
  • Přesazování: Obvykle každé 2 roky po odkvětu do písčité květinové zeminy, např. směs kompostu, drnovky, rašeliny, hnojovky a písku v poměru 5:3:1:2:1, pH by mělo být v rozmezí 6,2 až 7,5.
  • Množení: Množí se oddělením odnoží při přesazování (odnože by měly mít alespoň 5 listů) nebo semeny. Semena dozrávají v bobulích asi po 10 měsících (květy je třeba uměle opylit) a ihned se vysévají (do směsi listovky, rašeliny a písku při teplotě okolo 20 °C) neboť ztrácí brzy klíčivost. V prvních dvou letech je třeba mladé rostliny přezimovat při teplotě okolo 18 °C, aby rychleji rostly. Kvést začínají nejdříve ve stáří 3 let.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jirka Kamenice napsal(a) dne 12.9.2014:
Mám také clivie dvě velké včera jsem je s vélkými potížemi přesazoval asi tak po 15-letech rostrhaly květináče jak jsou velké.Průměr větší je cca 1.2m.Pěstuji je přes zimu ve verandě orientovanou na sever. Na léto je dám do stínu pod stromy a nevšímám se jich.Kvetou již většinou už v únoru a ob rok i ještě v létě. Na verandě mám i několik orchideí ktéré kvetou lépe tam než při umístění na okně v obýváku /na západ/ Přeji hodně pěstitelských úspěchů s touto krásnou květinou......

Miky napsal(a) dne 18.2.2013:
Dobrý den,
tak nám klívie vykvetla,ale bohužel její květ je dost nízký, nevyrostl ani nad listy a začíná ztrácet barvu.Kde dělám chybu? Velice děkuji.

  • Lida napsal(a) dne 31.1.2014:
    Mám stejný problé. Domnívám se, že je to způsobeno vyšší zimní teplotou. Mám přátele, kteří pěstují rostlinu v chladné chodbě, dále od okna a kvete krásně.

Milan Kroužel napsal(a) dne 1.5.2012:
Dobrý den,
klívii mám po rodičích, cca 50 let. Nekvetla, neboť jsem ji jaksi zanedbával. Loni jsem ji přesadil do zahradního substrátu a ihned vykvetla. Letos v únoru též. Jelikož to je velká rostlina, přesadil jsem ji do většího květináče a během měsíce opět vylézá stonek s květy, tedy 2x za sebou. Tak nevím, co je pravda na tom, že kvete až 4-5 let po přesazení.

Lida napsal(a) dne 26.1.2012:
Pěstuji květinu již mnoho roků. Málo kvete, ale potřebovala bych poradit, proč konce listů hnědnou a schnou.Děkuji.

  • aandrea napsal(a) dne 17.4.2015:
    Pokud konce listů hnědnou a schnou, je to většinou způsobeno malou vzdušnou vlhkostí. Rostlinu je tedy potřeba rosit.

Karel napsal(a) dne 26.1.2012:
Máme klívii již docela dost dlouho. Ale před asi 5 lety jsme se přestěhovali a jediné místo, které na ni zbylo bylo na západním okně. Každý rok, od té doby, kvete 3x ročně a letos, tedy loni (2011) kvetla 5x. Máme však obavy, aby se příliš nevysílila a nešla do kopru. Trošku jí žloutnou listy. A ty starší schnou a opadávají. Pozn.: -hnojíme tekutým cereritem.

misha napsal(a) dne 13.3.2011:
Klivie podle mých mnohaletých zkušeností, kvete jen když je před zimu v chladnu ( měla jsem ji vždy na chodbě v teplotě kolem 5- 10 C ) a navíc jsem si jí ano moc nehleděla - tj. zalila jsem jí, když jsem si vzpomněla a téměř jsem ji nepřesazovala - až úplně strávila všechnu hlínu. A kvetla nádherně každý rok ! Takže doporučuji - drsné podmínky !

Ola napsal(a) dne 3.3.2010:
Dobrý den,prosím o jednu radu.Po odkvětu klívie se ten květní stonek nechává zaschnout a nebo ji mohu uříznout hned jak opadají suché květy.Děkuji mockrát.

John napsal(a) dne 7.10.2009:
Hodně jsem zde četl,že mnoha lidem clivia nekvete.Nechci poučovat,ale květina je živý organismus, který reaguje i na člověka a podle toho se i chová:-)Moje máma třeba na květiny mluvila,pohladila je a kvetly všechny květiny,bohatě a krásně:-))Jo,všechno souvisí se vším.Hezké podzimní dny John

  • Marcela napsal(a) dne 13.9.2010:
    na tom něco určitě bude, i já mluvím na své květiny.......

  • Cempírek napsal(a) dne 28.1.2011:
    Z odborného hlediska svým rostlinám prospíváte, když na ně mluvíte a nebo je jemně hladíte. Je to proto, že když mluvíte, tak vydechujete oxid uhličitý a tím, že mluvíte přímo na rostlinu, tak tento oxid podvědomě vydechujete přímo na listy rostliny. Ta pak díky tomuto plynu lépe prospívá, neboť ho potřebuje ke své fotosyntéze a růstu. Ovšem platí to jen za denního světla, nikoliv v noci!
    Hlazením rostlin simulujete vítr, který je ve volné přírodě přirozený a pohybuje částmi rostliny, ale v domácím prostředí vítr chybí a rostlina takzvaně nemůže posilovat. Tím že ji hladíte a jemně namáháte její listy ji stimuluje ke zbytnění zelené hmoty a díky tomu také rostlina prospívá.

    Přeji vám hezký den!
    Cempírek :-)

Milana Nováková napsal(a) dne 25.8.2009:
Mám clivii a poléhají listy. Zalévám minimálně. Občas ji porosím,ale an nenakvétá. Děkuji Vám za radu co s ní mám dělat?

Eliška napsal(a) dne 29.3.2009:
Dobrý den chtěla bych se zeptat přoč mi clivie nekvete když ji mám v obýváku a zylívam ji tak jak mam poradte mi někdo prosím dobředu děkuji.

  • Marush napsal(a) dne 26.4.2009:
    Ahoj, ideal je nechat clivii zimovat v chladne mistnosti. Ja mam 3, opravdu velike a vzdycky na konci rijna je dam do chladne mistnosti - cca 8 stupnu a necham je tam do unora. V te dobre hodne omezim zalivku. Pres leto zalivam hodne, vzdy ale kontroluju aby dlouhodobe nestaly kvetiny ve vode. A hnojim klasickym hnojivem kristalon start a kristalon plod a kvet. Nesmi na ni padat prime slunecni svetlo, ja mam svoje na schodech na terasu, ale okno je s zaluziemi, ktere zastinuji.

  • Martina Hankeová napsal(a) dne 29.9.2010:
    Clivie kvete,když kořeny zaplní květináč. Mladá rostlina nepokvete.

Vojta napsal(a) dne 9.3.2009:
Pro klívii z vlastní zkušenosti je velmi dobré letnění. Od té doby, co jí dávám letnit kvete jako o závod. Dlouhou dobu mi nekvetla, tak jsem udělal takový malý přírodní fígl. Sesadil jsem dohromady 3 klívie do jednoho květináče, ale nesmí být příšliš velký. Vtip je v tom, že roslina má ráda, když kořeny mohou vylézat ven z květináče, když chcete, aby kvetla co nejdřív, ráda se těsná. Roslina potom vykvete.

Kačka napsal(a) dne 20.2.2009:
Dobrý den,mam klívii už asi 2 roky,dostala jsem jí od tchyně a až ted mi vykvetla-nádhera,na to že ji tchyně chtěla vyhodit jestli si jí nevezmu:-)

Andrea napsal(a) dne 11.2.2009:
Dobrý den. Pořídila jsem si v obchodě už vyšší rozkvetlou Clivii. Měla 12 květů - velmi krásných. Jenže.... vystavila jsem si ji v obyvacím pokoji na přiměřeně světlé místo. Květy už druhý den začaly opadávat. Bohužel, až ptom jsem se začala zajímat, jak mám o tu květinu pečovat. Mých 23oC na ni bylo nejpíš příliš - zbyl jeden květ. Co mohu, prosím, udělat pro její záchranu? Předem děkuji za radu a přeji pěkný den. A.

Marta Sedláková napsal(a) dne 27.9.2008:
Dobrý den!Mám Clivii ale nekvete,mám jí dlouho ale ještě nevykvetla ani jednou.Prosím o radu.Děkuji

  • Monika Tauberová napsal(a) dne 17.3.2009:
    Dobry den.Mne klivia kvitne nadherne kazdy rok. Mam ju v obyvacej izbe, ktora je orientovana na zapadnu stranu. Moc ju nepolievam, ani vobec neprihnojujem, len rosim listy obycajnou vodou. Je za to velmi vdacna. Vzdy koncom leta ju prenesiem do chladnejsich priestorov (veranda) s teplotou cca 16-17 stpnov. Teraz je marec a uz vyhana opat nove tycinky , ktore budu onedlho kvitnut. V maji ju opat dam naspat do obyvacej izby. Snad som Vam poradila. Prajem mnoho radosti pri pestovani tak nadherneho kvetu.Monika

  • Fany napsal(a) dne 6.2.2010:
    Dobrý den,clivii jsme mněli doma odjakživa a nikdy jsem jí neviděl kvést. Po té co jsme usoudili že je nanic, přemístili jsme jí do vyhnanství na panelákové schodiště pod okno,takže celkem do stínu. Zaléváme jí jenom někdy když si vzpomeneme a ejhle-milá clivie kvete jako zběsilá dvakrát ročně. Zrovna teď má 12 krásných květů!

Komentáře   

Veronika
# KytiVeronika 2016-12-12 16:57
Dobrý den mám otázku zdali tato kyti není nebezpečná?? Moje 8 měsíční dítko se mi k ní dostal a listům dal zabrat spíš si myslím že ji i ochutnal..
Hana Balášová
# Odp.: Clivia miniata - klívieHana Balášová 2016-02-27 20:08
Dobrý den,clivie kvete krásně,ale její květ je nízký,jakou dělám chybu.Děkuji za radu.Hana

Nemáte oprávnění psát komentáře.