Lysimachia nummularia - vrbina penízková

Slovensky: Čerkáč peniažtekový

Čeleď: Primulaceae - prvosenkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, zcela nebo téměř lysá, 10 až 45 cm dlouhá bylina. Lodyha plazivá, kořenující, nevětvená nebo jen málo. Listy vstřícné, křižmostojné, krátce řapíkaté, eliptické až okrouhlé (jako penízky, odtud název rostliny), celokrajné, s oranžově červenými nádržkami (tečkami) o průměru 0,1 až 0,5 mm. Květy jednotlivé vyrůstají v paždí listů, stopkaté, sytě žluté. Kvete v V až VII.

STANOVIŠTĚ:

Lužní lesy, vlhké lesní světliny, parky, zahrady, příkopy, břehy, vlhké louky, na půdách vlhkých, špatně propustných, převážně kyselých, ale snese i půdy vápnité, dobře snáší hnojení.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně v nižších polohách vyjma území s písky, v horských oblastech vzácně nebo chybí, v současnosti na postupu. Celkově roste v Evropě kromě nejjižnějších a nejsevernějších oblastí, na východě až po Ural, druhotně v Severní Americe a v Japonsku.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje saponiny, třísloviny, kyselinu křemičitou, fytoncidy, organické kyseliny a enzymy.
Sbírá se nať (Herba lysimachii) a to v době květu, suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 45 °C.
Používá se zejména jako prostředek protiprůjmový a posilující, má i účinky protirevmatické, tlumí nadměrnou menstruaci, ve formě kloktadla se užívá při krčních zánětech či aftech v ústní dutině, zevně pak na špatně se hojící rány a bércové vředy, ve formě sedacích koupelí na hemeroidy, kašovité obklady příznivě působí na pokožku, kterou zvláčňuje. Nálev se připravuje z jedné čajové lžičky na šálek vody, užívá se 3x denně. Pro zevní užití se připravuje odvar. Kašovité obklady se připravují z čerstvé drogy, nechají se působit asi 30 minut (před spaním, ráno pak pokožku omýt mýdlem) a aplikují se 2x týdně na různé rány nebo jen pro zjemnění pokožky.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Bohuslav napsal(a) dne 7.6.2008:
Zajímalo by mě, jak se rostlina plošně rozrůstá.chci ji dát k mini jezírku.Obávám se , že mně zaplní velkou část plochy na břehu jezírka a bude s ní těžký boj.
Má v tomto směru někdo zkušenost?Dík.

  • Tomáš napsal(a) dne 7.7.2008:
    Sám jsem ji k jezírku vysadil a můžu doporučit. Nerozrůstá se přiliš rychle, takže se nechá udržet v mezích. Pokud bude navíc obklopena keři či jinou hustou zelení, nikam neuteče. :-)

Nemáte oprávnění psát komentáře.