Lysimachia punctata - vrbina tečkovaná

Slovensky: Čerkáč bodkovaný

Čeleď: Primulaceae - prvosenkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 40 až 120 cm vysoká bylina s četnými podzemními výběžky s obnovovacími pupeny. Lodyha přímá, hranatá, chlupatá, nevětvená nebo jen v horní části chudě větvená. Listy nejčastěji ve 3 až 5četných přeslenech, vzácně vstřícné, řapíkaté, celokrajné, kopinatě vejčité, na rubu pýřité, na líci olysalé. Květy v přeslenitém hroznu v úžlabí listů, stopkaté, 5četné, korunní cípy žláznatě brvité, žluté, při bázi červenooranžové, kališní cípy zelené, bez červeného okraje. Kvete v VI až VIII.

STANOVIŠTĚ:

V původních oblastech zejména lužní lesy, pobřežní křoviny, vlhké louky, bažiny, druhotně i na jiných stanovištích jako např. rumiště, podél cest apod.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR možná původní jen na jihovýchodní Moravě, jinak hojně pěstována a velmi často zplaňuje. Celkově roste v oblasti Středozemí od Itálie po Turecko a Kavkaz, na severu do jihovýchodní části střední Evropy, zplaněla ale i v dalších oblastech včetně Severní Ameriky.

PĚSTOVÁNÍ:

Celkem nenáročná rostlina, která poroste nejlépe ve vlhčí půdě s přídavkem rašeliny nebo rozloženého kompostu, na stanovišti slunném až polostinném. Množí se dělením trsů na jaře či na podzim. Často roste poněkud expanzivně, takže její šíření je nutné čas od času poněkud přibrzdit.

Nemáte oprávnění psát komentáře.