Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 14402

Tagetes patula - aksamitník rozkladitý (afrikán rozkladitý)

Syn.: Tagetes erecta

Slovensky: Aksamietnica rozložitá

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Jednoletá, 15 až 30 cm vysoká bylina. Lodyha s větvemi do stran odkloněnými, dolní větve téměř plazivé. Listy vstřícné, horní často střídavé, peřenosečné. Úbory v průměru 3 až 5 cm, jazykovité květy žluté nebo hnědožluté, pokud chybějí, pak trubkovité květy ve větším počtu a zvětšené. Kvete v VI až X.

PŮVOD:

Mexiko.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v řadě odrůdách s květy v barvě od bílé až po tmavě červenou, jednotlivé odrůdy se liší i tvarem a velikostí květů. Jde o jednu z nejméně náročných letniček. Nejlépe se jí daří na plném slunci, snese však i polostín, na půdu není náročná, dobře poroste v běžné zahradní zemině. Množí se semeny, která se vysévají pod sklo v únoru až březnu, na venkovní stanoviště se mladé rostlinky přesazují ve druhé polovině května (nejsou mrazuvzdorné). Vzhledem k tomu, že aksamitník odpuzuje háďátka, která mohou způsobit poruchu růstu růží, vyplatí se několik aksamitníků vysadit právě mezi růže.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Oduda napsal(a) dne 31.3.2013:
smrdí hovno, aksamitmík voní ale trochu jinak, že?

M. Siblíková napsal(a) dne 2.5.2012:
Je to opravdu krásná letnička, ráda ji pěstuji , ale udivuje mě , že když tolik zapáchá, tak mi ji nejvíce požírali slimáci.

danula napsal(a) dne 22.2.2010:
tahle rostlinka je opravdu velmi nenaročna ale potřebuje v letě vydatnou zalivku ale ja z ni citim nádherne leto a jeji barvy mě dokažou okouzlit vždycky posbiram seminka a zasadim každy rok , tet se mi libi i vysoke rostlinky s květem ve tvaru karafiatu mam rada tyto jak se taky řika Afrikanky

repulka napsal(a) dne 1.7.2009:
Velmi nenáročná a dlouho kvetoucí květinka.Sice trochu smrdí,ale nevyžaduje skoro žádnou péči.Jsem s ní velice spokojena a je mou okrasou jak na zahradě,tak na bakóně.