Fritillaria imperialis - řebčík královský (císařská koruna)

Slovensky: Korunkovka kráľovská

Čeleď: Liliaceae - liliovité

 

POPIS:

Až 1 m vysoká, vytrvalá, cibulovitá bylina. Na konci listnaté lodyhy vyrůstá přeslen velkých, zvonkovitých květů v počtu 5 až 12, nad nimiž je chochol krátkých listenů. Na rozdíl od květů, které visí dolů, jsou tobolky postaveny vzpřímeně. Kvete v IV až V.

PŮVOD:

Od Turecka, přes Írán až po Kašmír, v ČR zcela výjimečně zplaňuje.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v několika odrůdách s různou barvou květů (červené, oranžové, žluté). Rostlina vyžaduje slunné stanoviště, půdu hlubokou, výživnou a vlhčí. Množí se hlízami, které se sází do hloubky až okolo 20 cm (nad nimi je pak možno vysadit jednoleté rostliny).

JEDY:

V celé rostlině, nejvíce však v hlízách, jsou přítomny toxické alkaloidy (např. fritillarin, vercitin a cevanin). Otrava se projevuje nevolností, alkaloidy mají účinek i na srdce.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jiřina napsal(a) dne 9.4.2015:
Pěstuji řebčíky několik let, každý rok na jaře jsou podkousány těsně nad zemí. Nevím jak je chránit. Stavím kolem nich zábrany z jemného pletiva , sypu jedy na slimáky, ale problém se opakuje. Prosím poraďte. Děkuji

Jana napsal(a) dne 14.4.2014:
Prosím nedáváte pryč někdo cibule? Měla bych zájem. děkuji

katarina kubinska napsal(a) dne 3.5.2013:
Velmi by som chcela mat tuto rastlinu,aleneviem zohnat cibule. Poradte adresu

  • Miroslav Vravko napsal(a) dne 4.4.2014:
    mužu poskytnout cibulku ...

  • teri napsal(a) dne 3.5.2015:
    dobrý deň, možno už neaktuálne ,ale dá sa zohnať na podzim v baumaxe

Radek napsal(a) dne 16.5.2010:
řebčíky rozdány. Už se prosím neozývejte

  • Lenka Cihlářová napsal(a) dne 12.10.2010:
    Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli nemáte zkušenosti s tím, zda tato rostlina odpuzuje krtky a hryzce.
    Díky za odpověď.

Radek napsal(a) dne 26.3.2010:
Tuto kvetinu jsme zhruba pred dvanacti lety porozdavaly vsem znamim a ponechaly jsme si jen sest cibulek. Dnes jsem na tom zhruba tak,ze se jich da dopocitat stovka. Kazdym rokem se objevuje u kazde zase jedna dalsi. Rad se o ne podelim,je jich moc. Rada: Nechavame je rust volne,pouze plejeme zahon a nic vic. Na podzim kdyz oschnou tak je strihneme 5cm nad zemi a cibulku nechavame prezimovat tam,kde travi celou sezonu. Nevytahujeme ji. Na primem slunci travi cca 6 hodin denne.

  • Kutišová Věra napsal(a) dne 6.5.2010:
    Dobrý den, náhodou jsem narazila při hledání řebčíku královského a jeho pěstování na Váš odkaz. Nemám s jeho pěstováním žádnou zkušenost. Chtěla bych si ho pořídit a zároveň Vás poprosit, jestli byste mi asi 6 cibulek neodprodal. Sdělte mi prosím jejich cenu a já bych Vám pak napsala, jak jsem se rozhodla. Děkuji za ochotu. S pozdravem Kutišová.

Čapková Irena napsal(a) dne 15.10.2009:
Koupila jsem si nedávno cibuli Fritilarie, ale nevím, jestli ji mám vsadit na záhon ještě teď na podzim, nebo ji nechat nějak přezimovat a vsadit na jaře. Můžete mi prosím poradit? Děkuji, I. Čapková

Jana napsal(a) dne 9.5.2009:
Dostala jsem tuto květinu,již odkvetla a já nevím, jesti mám stvol uříznout nebo nechat. Děkuji za radu.

  • Jiří Kubíček napsal(a) dne 28.7.2009:
    Asi jste to již nějak vyřešila, ale snad pro příští rok. Stvol nechám celý zaschnout a po uschnutí jej ustřihnu asi 15 cm nad zemí. Pak rostlinu ponechám ještě nějaký čas v zemi a na začátku prázdnin cibuli vyjmu. To provádím každý rok oproti radám v literatuře, kdy píši nechat cibuli více roků na místě. Dělám to tak 30 let a velmi to podporuje velikost a množení cibulí. Pokud zůstane v zemi, tak se cibule stále zmenšují. Do země dávám cibuli nejpozději začátkem září, ale spíše dříve, cibule se sama přihlásí vyrážením kořínku. To záleží na uskladnění cibule po dobu prázdnin v jajých je podmínkám. Chce sucho a chladno. Ne sluníčko. Na sluníčku ponechám jen poraněné cibule, ale jen pár dní až zaschnou rány. Jinak je nenáročná, nepotřebuje žádné hnojení, jen hluboké zrytí půdy. Dobře a pravidelně se množí, vždy dvojnásobek zasazených cibulí.
    s pozdravem Jiří Kubíček

Sona.vlkov napsal(a) dne 6.5.2009:
Chtěla bych se zeptat kdy je nejlepší doba na množení a jak to provést. Mám totiž jedinou rostlinku již 10 let, nádherně mi kvete každým rokem, a teprve letos jsmem zjistila,že má kolem nové výhonky. Poraďte!

Marie napsal(a) dne 25.4.2009:
sím o radu jak pěstovat řebčík královský více než 7 let ho mám a ještě nekvetl v celé kráse. Ukázal jednou asi 2 zvonky. Prosím sdělit jaké stanoviště, jak hluboko ho sázeta jak, kdy a čím přihnojit. Cibulky jsem vyndala, jsou asi v průměru 4-5 cm.

Děkuji za přísěvky.

h.Kremlová napsal(a) dne 4.4.2008:
nepříjemný ozon daleko od rostliny

  • Jana 2 napsal(a) dne 9.2.2009:
    Tato rostlina nám roste před domem na zahradě, ale jejich"smrad" je cítit až k nám do domu.

Komentáře   

Viera
# Paní JiřineViera 2020-04-30 10:18
Tiež mám problém s ohryzovaním. Na záhrade máme slimáky, myši, videla som kunu aj veveričku, plcha, aj ježka.
Řebčíky som obalila alobalom ale dnes som ho našla znovu zlomený asi vo výške 18 cm. Po dôkladnom zvažovaní sa víťazom mojej štatistiky stala susedina mačka. Tiež mi chodí na srdiečka (dicentra), dala som naň zostrihnutú plastovú flašu a zaťažila dlaždicou a dnes bola zhodená a listy vytrhané. Nedávno som ju videla ako si cca pol metra od neho zahrabáva do zeme výkal.
Nemáte v okolí mačku? Veľmi by ma zaujímalo či mám pravdu.
Lucie
# dotazLucie 2015-09-02 14:28
Dobrý den, jak pracovat se semínky Řebčíku královského? V jakém období je vysévat a na jaké stanoviště? Děkuji za odpověď.

Nemáte oprávnění psát komentáře.