Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 31227

Solidago virgaurea - zlatobýl obecný (celík zlatobýl)

Slovensky: Zlatobyľ obyčajná

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, i více než 1 m vysoká bylina. Lodyha přímá, až do květenství nevětvená, lysá nebo jen slabě chlupatá, dole obvykle do fialova naběhlá. Listy střídavé, kopinaté, dolní obvejčité nebo eliptické, obvykle zubaté, zužující se v řapík, horní přisedlé, celokrajné, kopinaté. Úbory uspořádány v hroznu, 10 až 20 mm v průměru, žluté, se 6 až 12 jazykovitými květy, které jsou výrazně delší nežli zákrov, uprostřed trubkovité květy. Kvete v VIII až X.

STANOVIŠTĚ:

Světlé lesy, mýtiny, křovinaté nebo skalnaté stráně, vřesoviště, pastviny, na půdách kyprých, hlubokých, vápnitých, sušších.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin do horských oblastí roztroušeně, celkově roste téměř v celé Evropě vyjma značných oblastí ve Středozemí, dále roste v Asii a v Severní Americe.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se nať (Herba virgaureae) těsně před rozkvětem seřezáváním asi 30 cm dlouhých horních částí rostlin. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C.
Obsahuje flavonoidy, rutin, betain, třísloviny, saponinové glykosidy, fenolové kyseliny, hořčiny, sliz, silici, amid kyseliny nikotinové a další látky. Obsah silice klesá po odkvětu, obsah saponinů kolísá podle stanoviště a denní doby (stoupá od rána k poledni).
Droga působí močopudně, protizánětlivě, rozpouští kaménky, podporuje látkovou výměnu, pomáhá při chronických chorobách ledvin a močových cest, při zbytnění prostaty, tlumí krvácení v trávicím ústrojí, zevně se osvědčila na špatně se hojící rány, ekzémy, zanícené rány apod.
Podává se obvykle ve formě nálevu (1 až 2 polévkové lžíce na šálek vody) 3x až 6x denně. Osvědčila se i aplikace ve formě lihového roztoku nebo masti.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Hynek napsal(a) dne 1.10.2013:
Trhám zlatobýl na začátku kveteni a přes to při sušení vzniknou místo květu trsy chmíří jako na pampelišce.Co s tím?Vadí to při čajovém nálevu?

Andra Vrbová napsal(a) dne 4.9.2013:
Chci se zeptat jestli může se pit zlatobýl když používám Varfarin.Andra.

Jarda napsal(a) dne 27.3.2013:
Prosím nezaměňujte Kycol za Zlatobýl, jedná se o dvě rozdílné rostliny!!

Najděte si informace na netu. Jinak kycol je opravdu velice léčivý.

Jirka napsal(a) dne 5.6.2012:
Ahojky přátelé.Udělal jsem si tržnou ránu na ruce.Kamarádka mi poradila, abych si udělal odvar ze zlatobýlu,u nás se tomu říká kycol.Znám ho, ale ještě nekvetl, bylo brzo, a tak jsem šel do lesa hledat.Natrhal jsem léčivku asi 20 cm vysokou, asi jako puget.Doma nechal přejít varem a do teplého odvaru(vše jsem nechal v hrnci) co jsem vydržel jsem ponoříl poraněnou ruku asi 60 x 4 mm. Opakoval jsem to po 15 minutách. Světe div se, rána se mi zatáhla a teď už tam mám jenom malý stroupek.

Flicek Jan napsal(a) dne 23.11.2009:
Dobrý den všem,slyšel jsem o Zlatobýlu že léčí,jsem po amputaci 4 prstu na noze ale nikde jsem jse nedozvěděl v jakém množství nálev na koupel připravit kolik Zlatobýlu+vody a jak dlouho a často koupat.Děkuji všem kdo mě poradí AHOJ HONZA

Ingrid Č. napsal(a) dne 21.8.2009:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak připravit nálev-lázeň ze Zlatobýlu-natě NE pro vnitřní užití, ale právě pro lázeň. V jakém poměru. A jak dlouho se "láznit" :-). Děkuji

Lenka Kamenská napsal(a) dne 10.4.2008:
Dobrý den, nemohu nikde nalézt zda mohu užívat zlatobýl dlouhodobě,je to rada od lékaře mám však obavy aby při dlouhodobém užívání formou čaje nedošlo k předávkování.
Děkuji