Nicotiana rustica - tabák selský

Slovensky: Tabak dedinský

Čeleď: Solanaceae - lilkovité

 

POPIS:

Jednoletá, 30 až 150 cm vysoká, žláznatě chlupatá bylina. Lodyha přímá, tlustá, větvená. Listy řapíkaté, jen nejhořejší přisedlé, vejčité až eliptické, řapík nekřídlatý. Květy ve vrcholičnatých květenstvích složených z vijanů, koruna trubkovitá, žlutozelená. Kvete v VI až IX.
Vznikl zřejmě jako kříženec N.paniculata a N.undulata, v plané formě není znám.
Rodové jméno vzniklo na paměť Jeana Nicota de Villemaine, který r 1560 poslal tabáková semena Kateřině Medicejské, aby mohla rostlinu pěstovat ve Francii (listy měly sloužit jako léčivo).

ROZŠÍŘENÍ:

Původní v Mexiku a Texasu, pěstován v mnoha oblastech světa, v ČR zřídka a přechodně zplaňuje.

JEDY:

Zejména v listech je obsažen prchavý alkaloid nikotin, dále nikotein, nikotelin, nikotimin, pyrolidin, n-methylpyrolin, anabasin. Vedle toho jsou přítomny pryskyřice, silice, tříslovina, betain, piperidin, pyrrolidin, rutin, rhamnoglukosid kamferolu, flavony, kumariny, glykosidy, enzym. V listech je obsaženo až 13% nikotinu, ve stonku méně a semena jsou takřka bez tohoto alkaloidu, zato obsahují až 30% oleje.
Nikotin je řazen mezi velmi silné a rychle působící jedy, smrtelná dávka pro člověka činí asi 40 až 100 mg, návykem však lze rezistenci vůči tomuto jedu značně zvýšit, silný kuřák snese v hodině až 20 mg nikotinu aniž by pozoroval nepříjemných příznaků. V nižších dávkách působí povzbudivě na centrální nervový systém, ve velkých dávkách jej však ochromuje a ve velmi vysokých (smrtelných) dávkách působí halucinace a vede ke smrti ochrnutím dýchacích orgánů. Velmi snadno se vstřebává ze zažívacího ústrojí, takže může způsobit smrt doslova během několika minut. Vstřebává se i pokožkou a i tímto způsobem může být vyvolána otrava. Po vstřebání se hromadí v játrech, částečně a pomalu se vylučuje močí, u kojící ženy je vylučován i do mateřského mléka.
Otrava se projevuje zblednutím, zvracením, rychlým dechem, puls bývá zpočátku pomalý, později rychlý, krevní tlak klesá, smrt nastává ochrnutím dýchání.

UŽITÍ:

Fermentované tabákové listy slouží k výrově tabákových výrobků.
Výtažky z tabáku se užívají jako rostlinný ochranný prostředek proti různým škůdcům. Tabákový prášek se užíval jako prostředek proti molům.
Z nedozrálých semen se získává potravinářský olej.
Tabákové stonky mohou být použity jako topidlo, dříve se užívaly i k výrobě vláken či papíru.
Kouření u některých lidí "zvyšuje pracovní radost a tvůrčí sílu".

PĚSTOVÁNÍ:

Tabáku se daří zejména v teplejších oblastech, byť tabák selský je poněkud otužilejší nežli jiné druhy (např. tabák virginský). Vysazen by měl být na stanoviště slunné a do půdy lehké, hlinitopísčité, humózní, s vyšším obsahem draslíku. Sazenice se předpěstovávají v pařeništi, semena se vysévají v březnu, na venkovní stanoviště se vysazuje koncem května.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

bordel napsal(a) dne 8.9.2013:
prosil bych o radu jak poznam ze ma tabak zrale listy. mam selsky a vyrzinsky moc prosim o radu dekuji

kuřákkarlos napsal(a) dne 25.5.2013:
objednal jsem asi pět druhů semen tabáku,vyklíčil jen Selský,myslím že nebyla chyba v osivu,ale Selský snese více přístupu amatéra,rostliny 2cm,tak uvidíme

Pavlína Kubová napsal(a) dne 3.4.2013:
Dobrý den scháním řezačku tabáku nevíte někdo kde bych jí sehnala potřebovala bych nějakou pořádnou na větší množstvý i nějakou profi.Děkuji tel"725506654

  • janci napsal(a) dne 14.4.2013:
    ahoj. rezacku si mozes aj virobit velmi jednoducho. staci ti kupit cepele do vylamovacieho nozika. z dreva si urob ram v ktorom budu zarezy pre cepele rozostup si zvol aky chces najlepie milimeter. aby si si to vedela lepsie predstavit pavlinka, je to ako ta zalezitost na vajicka. nejak tak podobne to vyzera. pri troche sikovnosti a vynakiezavosti vec za 100 korun

Robert Nosek napsal(a) dne 9.4.2012:
Dobrý den, koupím sazenice tabáku, selský, případně viržinský. Do 5 rostlin.
Děkuji. RN.

Jirousek Vladimir napsal(a) dne 2.6.2011:
Koupim sazenice tabaku virginskeho nebo selskeho,dekuji moc za nabidku.PS. muj tel 732370251.

Vlastislav Lehký napsal(a) dne 14.5.2011:
Nabízím k prodeji rostlinky Tabáku selského.1ks/20Kč

  • Jiřina napsal(a) dne 3.6.2011:
    Dobrý den, pokud jsou ještě k mání, koupila bych čtyři sazenice tabáku selského. Prosím zašlete mi bližší informace na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Alena napsal(a) dne 2.4.2012:
    Dobrý den,měla bych zájem o 10-20 sazenic Vašeho tabáku.

Herald napsal(a) dne 14.3.2010:
ahoj koupím seminka jakéhokoli tabaku piste na emajl Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo cíšlo 607923108

Fanda napsal(a) dne 6.8.2009:
Pěstuji tabák již čtvrtým rokem.Stále tápu v dokonalém zpracování.Zejména fregmentace.Mám i original řezačku na tabák tří nožovou.Poraďte jsem ochoten i přijet,mám dost velkou urodu.Teplý F.Kralupy n/Vlt

  • Ladislav napsal(a) dne 10.11.2009:
    Bydlím v Praze Břevnově, měl bych zájem o koupi (asi 1000 gr.) aneb i přímé pstování (pouze za oknem), prosím o Vámi požadovanou cenu. A to buď na uvedený e-mail anebo vzorek mi zašlete v dopise, půjde jen o jednu dýmku a při větším odběru se s Vámi vyrovnám. Kouřil jsem již mnoho tabákú, ale některé byly na mne příliš drahé anekteré nechutné, proto nechci riskovat.
    Ladislav Dvořák
    Patočkova 1411/35
    16900 Praha 6 Břevnov.
    Mobil: 736 235 849 (Ale občas zlobí)
    Předem děkuji L.D.

  • Petr Středa napsal(a) dne 6.12.2009:
    Rád Vám poradím, tak se ozvěte a nejedná se o fregmentaci, ale o fermentaci.

  • Volf napsal(a) dne 17.10.2010:
    Dobrý den scháním originální řezačku tabáku né profi ty stojí desetitisíce,nebo něco podobného co řeže na sílu
    0.5-0.8mm.Za info předem děkuji.

  • Ondrej Nosal napsal(a) dne 10.1.2011:
    Ahoj som zo Slovenska prosim ozvi sa na 00421911641927 urcite poradim a ponukam spolupracu

  • papaja napsal(a) dne 16.1.2011:
    Já pěstuji třetím rokem a zatím nic moc,ale je to každým rokem lepší.Letos jsem fermentoval dvakrát,ale chce to ještě "uzrát".
    Jestli můžu poprosit nějaké detajlnější fotky vaší řezačky.Nemůžu nic sehnat,tak mě napadlo že bych si moh nějak spíchnout,ale nevím jak začít.

  • Eduard napsal(a) dne 17.6.2011:
    Zdravim, ja zhanam rezačku na tabak, tiez ocakavam vetsiu urodu. Kde by som ju mohol zohnat?
    dakujem. edo

  • Ladislav Gyorgy napsal(a) dne 4.11.2011:
    Dobry den mal by som zaujem kupiť od vás rezačku na tabak.tč.00421915898557

leclerk napsal(a) dne 18.6.2009:
Nevím jestli mám nechat tabák kvést,nebo květy vylomit.
Díky

  • pan Chňoupek napsal(a) dne 22.7.2009:
    pro větší kvalitu listů květy odlamuj ale nech si alespoň jednu rostlinku s květy, abys měl semena...

  • tomáš napsal(a) dne 12.4.2010:
    U tabáku selského květy nedoporučuju ulamovat (tabák začně vyhánět květy a mezistonky ještě víc). U tabáku Virginského je to nutnost. Jinak tabák dává veškerou energii do semínek a listy bývají nekvalitní.

  • fanda napsal(a) dne 12.7.2012:
    Květ tabáku je nutnoodlamovat,až ten poslední na pár výhoncích nechat uzrát pro semena.F

MIRUNA napsal(a) dne 9.3.2009:
Mám stejný problém jako asi ostatní, kde sehnat semínka a nebo rostlinky Selského tabáku, víteli někdo poraďte, s pozdravem Miruna

  • Mares napsal(a) dne 15.3.2009:
    Tabak pestuji jiz 6 let.Mohu poslat 100-150 ks seminek.cena vcetne postovneho 100,-Kc.

Jiří Fedorka napsal(a) dne 9.1.2009:
Rád bych sehnal semena selského tabáku.Mohl by mi někdo poradit ,kde?
Nebo celé sazenice alespoň 10 kusů.

kuřák napsal(a) dne 22.9.2008:
Kde bych Tabák selský sehnal?

  • Vojteck Pieter napsal(a) dne 1.2.2010:
    na aukru urcite

  • Vojteck Pieter napsal(a) dne 1.2.2010:
    a jak se z rostlinky ziskavaji seminka ? prosim kdo vite odpovezte děkiji

  • Petr Přidal napsal(a) dne 21.8.2011:
    Dobrý den, sháníte ještě semena tabáku??? Mohu Vám dodat jakékoliv množství.

Komentáře   

Magdala
# JedovatostMagdala 2017-01-31 16:53
Nevím zda jedovatost tabáku je až takový problém, je to medicína nejběžněji používaná u amazonských indiánů. Od nachlazení, trávicích potíží, exemů, chřipky,parazitů až po deprese či, závislosti - například i na cigaretách. Sama jsem s Ekvadorským léčitelem pila silný odvar z fermentovanych tabákových listů, nejdříve cca 300 ml... Další dny 500 a pak i více ml. Ano, otrava probíhá, ale je to léčebný čistící proces. Úmrtí proběhlo možná na personální či psychické úrovni, což je také prospěšné cvičení. na konci procesu, tzn po ca 2-3 hodinach jsem tekutinu vyzvracela. Halucinace probíhaly, takové z nichž jsem se dozvěděla něco o sobě. Následný spánek sucidními sny a probuzení s posílenou vitalitou a následně týdny lepším zdravím. Obávaný smrtelnou izolované nikotinu je přepisovány výsledek experimentu prováděnem zřejmě laboratorne na potkanech.
Mirek
# TabákMirek 2017-01-26 16:58
Nikdy jsem neslyšel o nějaké otravě z tabáku u zvířat.Asi by listy býložravci nežrali.
Mirek
# Tabák viržinskýMirek 2017-01-26 16:36
Nevím,že by se nějaké zvíře otrávilo listy tabáku.Na př.slepice si oklobou rajčata,petržel i jinou zeleninu,ale tabáku si nevšimnou.Dr.Nikotin s ním léčil španělskou královnu.V obleženém Leningradu vyráběli tabletky z kyseliny nikotinové pro přežití.Je třeba fermentovat vlhký tabák.Správně usušený list má mít rezavohnědou barvu.Velké listy suším na šňůře jednotlivě.Dobré je sklízet nažloutlé listy.Dá se sušit i celá rostlina vrcholkem dolů.Udělám dole na stonku zářez a celou zavěsím a to nejpozději do konce srpna.Tabák ze zelených listů je hořký.Do tabáku přilmíchávám suchou drcenou mátu(mentolová příchuť).
Mirek
# Užitečné radyMirek 2017-01-24 11:07
Tabák selský se musí vždy fermentovat,tabák viržinsky se nemusí,ale je lepší to také udělat.Do sklenice se šroubovacím víčkem udělejte dírku,nacpěte tabákem(možno už i nařezaným)a nechte při teplotě min.60 stupňů fermentovat cca 8 hodin.Ten potom míchám s kupovaným tabákem 1:1l(ale není to nutné.Lepší je tabák viržinský.
Pavel Holčík
# TabákPavel Holčík 2017-01-26 08:31
Dobrý den. Četl jsem ,že zelený list tabáku , je jedovatý pro domácí zvířata. Koupil jsem semena Tabáku viržinského , mám s toho trochu obavy . Jaký je váš názor? Děkuji za odpověď

Nemáte oprávnění psát komentáře.